Kocken tipsar - Jenny Warsén
SOUVLAKISPETT MED GRILLAD FÄRSKPOTATIS AV JENNY WARSÉN
Den här rätten för tankarna till Grekland, men den får en svensk twist av den grillade
färskpotatisen. Är du inte sugen på potatis kan du istället servera en sallad med fetaost
och svarta oliver i som tillbehör.
4 Portioner
600 g fläskfilé
Marinad
1 dl olivolja
½ citron
3 msk färsk oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 vitlöksklyftor
Grillad färskpotatis
20 små potatisar (fast sort)
smör
Tzatziki
½ gurka
2 dl turkisk (eller grekisk)
yoghurt 10 %
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
peppar
ev. örtsalt
Gör så här
Börja med marinaden: Häll olivoljan i en bunke
och pressa i saften från en halv citron. Tillsätt
kryddorna och pressa ner vitlöksklyftorna.
Putsa fläskfilén och skär den i mindre bitar.
Lägg köttet i marinaden, täck bunken med plastfolie
och låt stå i kylen i minst 4 timmar eller över
natten.
Lägg 8 spett av trä i blöt i 15 minuter eller
använd metallspett.
Trä upp köttbitarna på spetten och lägg dem på
grillen. Grilla dem runt om tills de har fått fin färg
och är genomstekta.
Grillad färskpotatis: Lägg fyra spett av trä i blöt i
15 minuter eller använd metallspett.
Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten
tills de är mjuka.
Trä upp potatisen på spetten, pensla dem med
smält smör och grilla i cirka 5 minuter.
Tzatziki:
Tvätta gurkan. Skär den mitt itu på längden
och skrapa bort det vattniga kärnhuset med
en sked.
Riv gurkan grovt, lägg den på en tallrik med
kaffefilter under och strö över salt. Låt vila i
10 minuter.
Lägg yoghurten i en skål och pressa ner vitlöken.
Krama vätskan ur gurkan och vänd sedan
ner den i yoghurten.
Smaka av med salt, peppar
och eventuellt lite örtsalt.
Receptet kommer från Jenny Warséns kokbok “Jennys sommar” är en given följeslagare i köket under årets varma månader när grillen tas fram. Förutom mängder av bra recept på grillmiddagar bjuder Jenny Warsén på härlig midsommarmat, läskande drycker, svalkande efterrätter och gofika. Här hittar du dessutom förslag på picknickmat och hennes bästa tips på vad du kan göra med trädgårdens bär och frukter. Med sina välsmakande och rättframma recept har Jenny Warsén blivit en av landets mest populära matbloggare, ”Jennys sommar” är hennes femte kokbok efter succéer som ”Snabbt, gott och billigt”, ”Middagstipset” och ”Baka med godis”.