Lättlagat och gott
Pasta al pesto
Hur många middagar har inte pasta med pesto räddat genom åren? När det ska gå snabbt, vara
enkelt och såklart smaka gott är det ett givet val. Här kommer en klassisk variant där pastan har
sällskap av kokt potatis och haricots verts – att servera den på något annat sätt är otänkbart i
Ligurien, Italien.
Tillagning: 25 minuter
Ingredienser: 4 personer
2 krukor basilika
80 gram pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 dl Granarolo Quattrocento, finriven
1,5 dl olivolja
1 kryddmått salt
1 paket Linguine à 400 gram
3 normalstora potatisar, fasta
300 g haricot verts
Plocka bladen från basilikan. Rosta pinjenötterna i en het, torr panna. Mixa eller mortla pinjenötter,
vitlök, basilikablad och olivolja.Vänd ner riven Quattrocento och smaka av med salt.
Dags att koka det som ska kokas. Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber. Koka försiktigt
mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet.Tvätta och dela haricots verts i tre-fyra delar och koka någon minut i lättsaltat vatten, häll av vattnet. Koka linguine al dente enligt förpackningen och häll av vattnet när de är klara. Tänk 1 liter vatten till 100 g pasta och rikligt (10 g) med salt.
Blanda peston med de varma potatiskuberna, haricot vertsen och den nykokta pastan och lägg upp
på fyra tallrikar, alternativt lägger du en klick pesto på varje tallrik och toppar med pasta, potatis och
haricot verts och blandar rätten på tallriken. Ät direkt.
Pestoreceptet ovan är lite anpassat, traditionellt tillverkas den med massa kärlek och mer tid än vi normalt har en vardag efter jobbet. Vill du testa?Gör såhär: gå ut i den egna örtträdgården och skörda basilika, det ska var rejält med basilika –
ungefär motsvarande åtta väl tilltagna krukor som säljs i svenska butiker. Plocka bladen av basilikan och tvätta dem noggrant, torka dem helt torra med en ren handduk. Lägg åt sidan. Krossa pinjenötterna mellan hushållspapper med en kavla eller rulla med en glasflaska. Hacka vitlöken fint. Lägg basilika, pinjenötter och vitlök i en örtvagga och hacka noggrant till en grön, väldoftande sås. Har du ingen örtvagga fungerar det med en stor mortel. Tillsätt olivolja och rör
samman, slutligen vänder du ner den rivna osten och smakar av med salt. Lägg i en glasburk med snäpplock, toppa med 1,5 cm olivolja. Förvara i kylskåp. De där sista är förresten riktigt bra om du får kvar pesto, toppa alltid med lite olja och se till att stänga locket väl – då håller peston längre.
Quattrocento 1 kg. En ”Italian farm to fork”-ost gjord av 100% mjölk från Granarolos egna gårdar. Nu kommer den äntligen som en rejäl 1 kg-bit för alla som älskar lagrad, italiensk hårdost. Lagrad minst 8 månader. Cirkapris 169 kr/kg.