Julmat & Julbak
Saftig saffransbutterkaka med hemgjord vaniljkräm
Saftiga bullar fyllda med hemgjord vaniljkräm och mandelmassa.
Ingredienser
1 saffransbutterkaka
- 25 g jäst
- 1 ½ dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 påse saffran (½ g)
- 1 dl strösocker
- 7 ½ dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete – från svenska åkrar (450 g)
- 60 g smör, rumsvarmt
- ¼ tsk salt
Fyllning:
- 75 g smör
- 50 g mandelmassa
- ½ dl strösocker
Vaniljkräm:
- ½ vaniljstång
- 2 ½ dl mjölk
- 3 st äggulor
- ½ dl strösocker
- 15 g Maizena
- 20 g smör
Så här tillagar du receptet (2 timmar, 40 minuter):
1. Butterkaka: Klä en springform med bakplåtspapper. Smula jästen i en bunke och blanda ut med mjölk och grädde.
2. Mortla saffran med 1 tsk socker och rör ut i vätskan. Tillsätt socker, vetemjöl, smör och salt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
3. Fyllning: Rör ihop smör, mandelmassa och socker till en jämn massa i en bunke.
4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle från långsidan och skär i ca 4 cm breda bitar som du lägger i formen med ca 3 cm mellanrum mellan varje bit, de jäser mycket. Låt jäsa i ca 40 minuter under en bakduk.
5. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljen. Låt dra i 5–10 minuter.
6. Vispa äggula, socker och Maizena luftigt. Häll över allt i en kastrull, sila ner vaniljmjölken och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut när den tjocknat. Ta bort från värmen och smält i smör och salt, rör om. Låt svalna i kylen. Vispa upp krämen för att få den krämig igen.
7. Värm ugnen till 200 grader. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och tryck ned en fördjupning i mitten av varje bulle. Fyll gropen med vaniljkräm, lättast är det med en spritspåse. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Tips!
Får du deg över kan du baka några saffransbullar som bonus.