Pontus Karén Mat & Dryck
Rödbetsgravad lax med Poké Bowl buffé
Årets rätt är ju en form av bowl så varför inte anamma det och bryta gamla påskbuffer och erbjuda en påsk bowls buffé istället?
Vintips: Champagne
Vi matchade med Moët & Chandon, Veuve Clicqout och Champagne Ruinart Blanc.
Du behöver för 4 personer.
Till laxen.
Ca 500 g rå lax (Korshags)
1 stor rödbeta
1 dl socker
2 msk salt
Tillbehör.
1 paket rispapper
2 advocado
2 gurkor
1 chili
1 paket hjärtsallad
1 citron
1 msk sriracha
1 burk inlagd ingefära
Jasminris
1 burk kalix löjrom (qualitycaviar)
2 rödlökar
1 L 1/2/3 lag.
Gör så här.
Rödbetsgravade Laxen.
Skölj laxbiten i riktigt kallt vatten i ungefär 1 minut (detta gör att fibrerna i köttet sluter sig och gravningen stannar ytligt).
Blanda socker, salt ordentligt i en bunke sen river du i 1 rödbeta i gravmassan. Täck laxen och låt stå antingen 3 h i rumstemperatur eller över natten i kylen.
Skölj noggrant och skiva i tunna skivor. Om man inte gillar den råa konsistensen kan man enkelt använda en gasbrännare och “bränna” laxen så den blir lite sotad.
Tillbehör jag använt.
Friterat rispapper – Fritera rispapper i vanlig matolja och salta direkt eftet fritering.
Skivad advocado – En så god och härlig frukt som passar så bra i bowls.
Sriracha majonäs – Blanda enkelt majonäs med sriracha, salt & peppar samt lite citronjuice. En grym sås till laxen.
Picklad chiligurka – Gör en klassisk pressgurka fast tillsätt 1 fin hackad chili.
Picklad rödlök – Klassiskt buffé tillbehör många uppskattar.
Inlagd ingefära – Även kallad “Sushi ingefära”, nyttigt för kroppen och en otrolig smakhöjare för många smaker!
Jasminris – Koka enligt förpackning.
Syrlig hjärtsallad – Strimla hjärtsalladen och blanda med olivolja, salt, peppar och citronjuice.
Kalix löjrom – Som en otrolig lyxtopping gör löjromen detta till en succé!
Glad påsk önskar jag er! Våga prova nytt.
Fred, Kärlek & Fernet
Pontus Karén – Matredaktör för Mygate Magazine
instagram: @foodbypontus
Är du intresserad av ett samarbete, få mer information eller komma i kontakt med mig välkommen att kontakta Nathalie Bergström på Bergström Public Relations.