Recept Kroppkakor med gräddmjölk och Jägermeister-doftande fläsk
Utforska dina bar- och naturkunskaper med drinkar på ingredienser du hittar i naturen. Ogräs, blommor, bär och vilda växter är spännande komponenter att experimentera med och inspireras av. Tillsammans med vardagsäventyraren och matprofilen Malin Fränberg har Jägermeister besökt de svenska skogarna för att utforska naturens skafferi och äta kroppkakor med en twist, tillagade på stormkök.
Jägermeister består av 56 örter, blommor, rötter och frukter från naturen. Under sommarhalvåret hittar du många ingredienser i naturen som, med eller utan bearbetning, blir spännande ingredienser i en drink. Jägermeister presenterar tre drinkar med ingredienser från den svenska skogen. Matprofilen Malin Fränberg har samtidigt gjort en variant av de klassiska kroppkakorna – perfekta att laga tillsammans med vänner ute i det fria.
– Jag gillar att upptäcka naturen via mat. Min version av den klassiska kroppkakan har fått en twist och passar särskilt bra att laga tillsammans med vänner på ett stormkök ute i naturen. Den lättlagade rätten, med Jägermeister-doftande fläsk, blir extra god att samlas kring efter att ha plockat drinkingredienser i skogen. Det är enkelt och gott, säger Malin Fränberg, matkreatör, kock och fotograf.
– Jägermeister har sina rötter i naturen. Därför känns det naturligt att utforska den närmre och leka med ingredienser som vi har nära till hands. Vårt senaste besök i naturen resulterade i de tre drinkarna From Hoods to Woods – en blandning av Berlins nattliv och de svenska skogarna, The Nordic Tiki Grogg – inspirerad av sjömännens rom-ransoner och den första groggen samt Golden Weed där ogräs blandas med norrländskt guld, säger Fredrik Löwenhamn, bartender.
Kroppkakor med gräddmjölk och Jägermeister-doftande fläsk
Ingredienser för 2 personer:
– 6 st kroppkakor (det är okej att köpa färdiga, annars finns recept nedan)
– 200 g rimmad fläsksida
– 2 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde/hälften mjölk)
– 1 msk Jägermeister
– 3 msk smör
– 0,5 dl lingon (frysta funkar fint)
Gör såhär:
Stek fläsket med lite smör i pannan tills det fått fin färg, avsluta
med att smaka upp fläsket med en skvätt Jägermeister.
Stek kroppkakorna i smör tills de blivit gyllenbruna.
Lägg tillbaka fläsket i pannan så att det blir varmt igen.
Skiva kroppkakorna och lägg upp på en tallrik tillsammans med fläsk och lingon. Avsluta med att hälla över gräddmjölken.
Hemmagjorda kroppkakor
Ingredienser för 2 personer:
– 0,5 kg mjölig potatis
– 1 ägg
– 1,2 dl vetemjöl
– 1 tsk salt
– 50 gram rimmat fläsk
– 1 gul lök
– 0,5 msk smör
– 1 krm kryddpeppar
Gör såhär:
Koka potatisen.
Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
Gör fyllningen till kroppkakorna genom att skära fläsk och ev. skinka i tärningar samt skala och hacka löken.
Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
Gör degen till kroppkakorna genom att blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej – bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar som är ungefär 2 cm breda, då blir de lagom stora kroppkakor.
Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll – en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
Ta med dig dina kroppkakor ut i naturen och tillaga dem enligt instruktioner ovan med gräddmjölk, fläsk och en skvätt Jägermeister.
Senare i veckan publiceras de tre drinkarna.