Recept
PIZZA MED GETOST & KARAMELLISERAD LÖK
Pizza bianco eller bianca är en vit pizza utan tomatsås. Här är ett enkelt recept med getost och karamelliserad lök. Salt och sött i perfekt harmoni!
INGREDIENSER
1 pizza
1 pizzabotten
1 stor lök, karamelliserad
Olivolja
80-100 g getost
En skvätt mjölk
1 msk balsamvinäger/balsamicoreduction
1 tsk finhackad rosmarin
Nymalen svartpeppar
VINTIPS!
Servera tillsammans med ett friskt och fruktigt Sauvignon blanc, gärna i Riedels speciellt anpassade vinglas.
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp ugnen till max, gärna med en pizzasten i ugnen. Om du inte har någon sten kan du sätta in en bakplåt i ugnen och låta den bli riktigt het.
Pensla pizzabotten med olivolja och förgrädda i ca 5 min. Blanda under tiden getost med lite mjölk till en bredbar konsistens.
Bred ut getostblandningen på pizzabottnen. Lägg på karamelliserad lök och färsk rosmarin. Toppa med nymalen svartpeppar och några droppar balsamvinäger.
Grädda pizzan i ugnen tills den fått fin färg på undersidan och rikligt med färg på kanterna, cirka 5–10 minuter. Var inte rädd för lite brända kanter, det gör pizzan mer smakrik.
SÅ LYCKAS DU MED LÖKEN
Karamelliserad lök är ett härligt tillbehör som passar jättebra att servera till exempelvis hamburgare och grillat eller, som i receptet ovan, på en vit pizza. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren hur du lyckas med karamelliseringen och får till en söt, djup och fantastiskt god löksmak.