Kocken tipsar - Tareq Taylor
Hoch el hellow – Campingpizza i stekpanna av Tareq Taylor
Många tror att arabisk mat bara är falafel och kebab. Men det är ju som att säga att svensk mat är korv med
bröd och att det stannar där. Arabisk mat är varm, kryddig, häftig och mäktig – en enormt rik matkultur.
Minnet från när jag lagade den här rätten ute i öknen tillsammans med pappa och brorsan kommer jag alltid
att bära med mig. Pappa fick sätta namnet på den – Hoch el Hellow är gatan där han växte upp i Jerusalem.
Ingredienser:
4 portioner
gul lök
1 aubergine
2 msk olivolja
20 svarta oliver
med kärna
2 tsk za’atar
2 tsk sumak
½ dl pinjenötter
2 kvistar bladpersilja
1 tsk salt
1 mozzarella (ca 125 g)
1 stort runt, mjukt
arabiskt bröd
salt, nymalen
svartpeppar
TOPPING
6–8 små tomater
i halvor
2 kvistar hackad
färsk mynta
1 granatäpple, kärnorna
1 grön chili i skivor
Gör såhär:
Skala lök och aubergine. Hacka löken fint och skär auberginen i
små tärningar. Stek i olja tills löken mjuknat.
Kärna ur oliverna och dela dem ett par gånger. Lägg oliverna i
pannan med lök och aubergine. Krydda med za’atar och sumak
och fortsätt stekningen. Tillsätt pinjenötterna och stek tills det
hela fått fin färg. Smaka av med salt.
Hacka persiljan och tillsätt den i pannan. Fös ihop
ingredienserna så att de får samma storlek som brödet.
Riv mozzarellan och fördela den uppe på grönsakerna. Lägg
sedan brödet ovanpå alltihop och vänta i någon minut så att
osten smälter. Placera sedan en tallrik eller ett lock ovanpå
brödet och vänd upp och ner på pannan.
Toppa pizzan med tomater, mynta, granatäppelkärnor och
chiliskivor. Ringla gärna lite olja över alltihop och salta och
Tareq Taylor är just nu aktuell med sin nya kokbok Tareq Taylors matresa. Boken bakom tv-succén på SVT.
Följ med Tareq Taylor på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem. Här i mötet mellan olika kulturer hittar du den godaste maten från Mellanöstern – klassisk hummus, granatäppelsallad, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi.
Boken följer i spåren av tittarsuccén “Tareq Taylors matresa” (SVT) där Tareq Taylor tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.
Kokboken är utgiven av Bonnier Fakta.