Matcha mat & dryck
Ostron mignonette x Champagne Taittinger Vintage
Till 4 portioner
1 liten bananschalottenlök
1 dl rödvinsvinäger
1 krm strösocker
1 msk färskpressad citronjuice
½ krm salt
Nymald svartpeppar
8 ostron
Till Servering:
Färsk citron
Ev oxalisblad för garnering
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlök.
Blanda finhackad schalottenlök, vinäger och socker i en skål, smaka av med färskpressad citron, salt och nymald svartpeppar.
Låt vinägretten dra minst 30 minuter i kylskåp.
Öppna ostronen med ostronkniv eller en kniv med kort spetsigt blad. Se till att skydda handen ordentligt med en dubbelvikt kökshandduk. Ta ett stadigt grepp runt ostronet med kökshandduken.
Tryck in kniven vid muskelfästet och vrid kniven tills locket bryts upp.
Dra kniven längs skalets öppning så att kniven skär av ostronet vid muskelfästet.
Lyft av locket och lossa ostronköttet utan att saften rinner ut. Ta bort eventuella skalflisor.
Lägg upp de öppna ostronen på ett stort fat med krossad is.
Servera med mignonette och eventuellt extra citron.
Dyckesmatchning:
Champagne Taittinger Vintage
Pris 1495 kr nr 8703706 1500 ml
Årgång 2015 började med en mild vinter som följdes av en omväxlande vår med en period av minusgrader. Sommaren var varm och torr och det var stor brist på vatten. I augusti kom det efterlängtade regnet och mognaden av både chardonnay och pinot noir fick ett uppsving. Druvorna skördades i mitten av september under den svala hösthimlen och utfallet blev eleganta, friska och fruktiga viner. Trots vissa utmaningar blev resultatet av 2015 hos Taittinger strålande. En klassisk årgång av av mycket hög kvalité!