Internationella smaker med svenska råvaror i säsong
OSTCHIPS med syrad grädde och sikrom
Ostchipsen är förföriskt goda som de är! Servera till
minglet, fredagsmyset eller som här, toppade med
syrad grädde, sikrom, lök och dill.
Ingredienser:
Ca 10 chips
4 dl smakrik hårdost
1 dl syrad grädde
50 g sikrom
Picklad lök
1 dillkvist
5 röda steklökar
Lag:
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 stjärnanis
2 lagerblad
1 tsk rödbetsjuice
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Grovriv osten och
lägg små jämnstora högar på bakplåtspapper.
Grädda chipsen i några minuter tills de fått fin
färg men passa noga eftersom det går ganska
fort.
Ta ut och låt svalna.
Vispa den syrade grädden och rör ner hälften av
sikrommen.
Lägg ostchipsen på ett fint fat.
Klicka på sikromsröran.
Toppa med sikrom, picklad lök och dill.
PICKLADE RÖDLÖKSBÅTAR
Koka upp lagen med kryddorna och rör så att
sockret löser sig ordentligt. Låt svalna. Droppa i
lite rödbetsjuice för extra fin färg.
Skala och halvera lökarna. Plocka ut ”lökbåtarna”.
Lägg rödlöksbåtarna i lagen i minst 1 dygn.
Ostchipsen är förföriskt goda som de är! Servera till
minglet, fredagsmyset eller som här, toppade med
syrad grädde, sikrom, lök och dill.
Maria Dahlquist och Maria Richardsson är just nu aktuella med kokboken Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest.
Med lång erfarenhet från att driva cateringföretag i Malmö har Maria Dahlquist länge fokuserat på medelhavets smaker i tapas och andra smårätter. Utvecklingen med fokus på lokala råvaror har inspirerat till nya rätter, och i boken “Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest” samsas lokala tolkningar av medelhavsmat med klassiska svenska smaker.
Kokboken finns bland annat att beställas HÄR
“Genom att använda lokalt odlade råvaror och anpassa det vi äter efter säsongen kan vi fortfarande inspireras av medelhavets smaker, men på ett lite mer hållbart sätt. Råvaror som är anpassade för att växa i vårt klimat, få mogna och skördas i sin rätta säsong är helt enkelt av bättre kvalitet, smakar mer och innehåller mer näring” säger Maria Dahlquist.
Boken innehåller såväl vegetariska rätter som rätter med hållbara val för kött och fisk. Med nya och oväntade smakkombinationer blir recepten en inspiration till att testa sig fram för att hitta nya små-, mellan- och mingelrätter som passar lika bra en vardag som till fest eller fredagsmys.