VIN – GASTRONOMI – DRYCK
Nytt från Trapiche Terroir Series i tillfälligt sortiment
Idag 6 oktober är Finca Coletto Malbec från Trapiche Terroir Series, tillbaka i tillfälligt sortiment med 800 buteljer av årgång 2019. Vinet representerar Argentinas fantastiska terroir och är noga utvalt som en av de bästa malbecvinerna från området. Vinet kommer från en vingård som drivs av systrarna Coletto som odlar på 1 127 meters höjd i vulkanisk sandjord. De 60 år gamla, oympade stockarna producerar ett vin med intensiv smak och djup som passar utmärkt till grillat nöt- eller viltkött gärna tillsammans med en smakrik gräddsås.
Sergio Casé är Trapiches chefsvinmakare och hans uttalade mål är att göra världens bästa malbecviner. Varje år väljer han och hans medarbetare ut ett fåtal viner som ska representera några av Argentinas bästa uttryck av malbec. De utvalda vinerna kommer från enskilda vingårdslägen och säljs som en del av den prestigefyllda Terroir Series. Serien skapades för att varje år hylla tre småodlare.
Trapiche Terroir Series Malbec Finca Coletto 2019 kommer från en vingård som drivs av systrarna Bibiana och Cristina Coletto, i den grönskande delen av Mendoza som heter Valle de Uco. Med ett läge på 1 127 meters höjd i El Peral Tupungato och över 60 år gamla oympade vinstockar som växer i vulkanisk sandjord med inslag av kalkhaltigt grus har vinet kommit att i det närmaste prenumerera på en plats bland de tre utvalda.
Malbecdruvorna skördades för hand. Skördeuttaget var nio ton per hektar. Vinet fick jäsa naturligt och macererades sedan i 25 dagar i små cementtankar innan vinet pressades och fördes över till nya franska ekfat där det lagrades i 18 månader.
Resultatet är vin med generös doft och stor komplexitet av plommon, mörka körsbär, blåbär och en tydlig fatkaraktär. Smaken är intensiv med djup koncentration av björnbär, plommon och mörka körsbär samt en tydlig och elegant ekfatston. Vinet har bra lagringspotential, men kan även drickas ungt. Det är en utmärkt följeslagare till grillat nöt- eller viltkött ackompanjerat av en smakrik gräddsås. Det passar även bra till smakrika hårdostar eller charkuterier.
Trapiche grundades år 1883 av Don Tiburcio Benegas i den argentinska provinsen Mendoza. I början av 1900-talet stötte argentinska vinproducenter på tuff konkurrens från importviner, vilket ledde till att flera argentinska vinexperter åkte till Europa för att fördjupa sin kunskap. En av dem var Tiburcios son Pedro. De lärdomar han tog med sig hem till Mendoza lyfte dem till positionen som en av de ledande producenterna i Argentina, vilken de har kvar än idag. Vingårdarna omfattar idag drygt 1 500 hektar och ligger i olika lägen i Maipú, Luján de Cuyo, Santa Rosa och San Martín.
Nr: 9250501 | 269 kr | 15 % vol. | 750 ml| 800 buteljer | TSE