Julmat & Julbak
MATJESSILLRÖRA MED ROSTAT RÅGBRÖD I SMÖR
4 st små glas
1 skiva rågbröd
1 msk smör
½ tsk kummin, anis eller
pomerans
½ rödlök
1 knippe gräslök
200 g matjessill
2 dl crème fraiche
Svartpeppar
1 dillvippa
Gör så här:
Smula rågbrödet och stek det i smör med någon
av kryddorna.
Låt rinna av och svalna på hushållspapper.
Hacka rödlök, gräslök och hälften av matjessillen.
Blanda med 1 msk matjessillspad, crème fraiche
och svartpeppar.
Lägg upp matjessillröran i glas.
Strö över rågsmulorna.
Toppa med en bit matjessill, hackad
gräslök och dill.
Maria Dahlquist och Maria Richardsson är just nu aktuella med kokboken Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest.
Med lång erfarenhet från att driva cateringföretag i Malmö har Maria Dahlquist länge fokuserat på medelhavets smaker i tapas och andra smårätter. Utvecklingen med fokus på lokala råvaror har inspirerat till nya rätter, och i boken “Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest” samsas lokala tolkningar av medelhavsmat med klassiska svenska smaker.
Kokboken finns bland annat att beställas HÄR
“Genom att använda lokalt odlade råvaror och anpassa det vi äter efter säsongen kan vi fortfarande inspireras av medelhavets smaker, men på ett lite mer hållbart sätt. Råvaror som är anpassade för att växa i vårt klimat, få mogna och skördas i sin rätta säsong är helt enkelt av bättre kvalitet, smakar mer och innehåller mer näring” säger Maria Dahlquist.
Boken innehåller såväl vegetariska rätter som rätter med hållbara val för kött och fisk. Med nya och oväntade smakkombinationer blir recepten en inspiration till att testa sig fram för att hitta nya små-, mellan- och mingelrätter som passar lika bra en vardag som till fest eller fredagsmys.