VIN – GASTRONOMI – DRYCK
Marius Peyol – rosa skimmer från Provence
En tumregel när man väljer rosévin är att hålla utkik efter de blekrosa vinerna från Provence. Côtes de Provence i det sydöstra hörnet av Frankrike där Alperna kastar sig ner mot Medelhavet brukar beskrivas som rosévinets champagne.
Många menar att världens bästa roséviner görs just här. Vinerna från denna fabulöst vackra region svettas i Medelhavssolen och svalkas av mistralen. Härifrån kommer den svagt rosafärgade Marius Peyol från Les Grands Chais de France, Frankrikes största privatägda vinproducent.
Ett torrt rosaskimrande vin med stråk i rosenrött. I doften kommer färska jordgubbar och hallon tillsammans med lätta exotiska frukter. Smaken är aromatisk med välbalanserad struktur, fyllig och frisk med en kvardröjande fruktig avslutning. Druvblandningen är 40% grenache, 15% syrah, 15% carignan, 10% cinsault, 10% mourvèdre + 10% blandning av cabernet sauvignon, rolle och ugni blanc.
– Äntligen dags för ljusare dagar varmare kvällar och att umgås tillsammans. En av de stora frågorna varje år är vilken färg på rosé ska man dricka, hur man än vrider och vänder sig i denna fråga landar man i att rosé från Côtes de Provence är rätt. En annan stor fråga var om det skulle bli någon rosé, då det var frost och kalla nätter i april. Med detta i minne så är det är extra kul i år då vi får lansera denna Marius Peyol från just Côtes de Provence, säger Alexander Kirshakov, Brand Manager på Nigab.
Smakprofil
Ett torrt rosaskimrande vin med stråk i rosenrött. I doften kommer färska jordgubbar och hallon tillsammans med lätta exotiska frukter. Smaken är aromatisk med välbalanserad struktur, fyllig och frisk med en kvardröjande fruktig avslutning. Druvblandningen är 40% grenache, 15% syrah, 15% carignan, 10% cinsault, 10% mourvèdre + 10% blandning av cabernet sauvignon, rolle och ugni blanc.
Serveringstips
Passar utmärkt som aperitif. Perfekt till en somrig sallad och till grillat. Det är ett vin som är friskt och fräscht och som kan drickas genom en hel måltid. Serveras kylt, cirka 8 grader.
Marius Peyol 2021
Pris: 119 kronor
Artikelnummer: 56492
Alkoholhalt: 13 %
Restsocker: 1,6 gram/liter
Beställningssortimentet from 4 april
Smakprofil
Kort om Provence
I Provence planteras ofta en ros i änden av varje vinrad. Rosbusken sägs skydda mot mjöldagg och värma odlarens hjärta. Vinodlingarna har mycket speciella förutsättningar. De varma och torra somrarna når över 3 000 stekheta soltimmar årligen. Det är mer än dubbelt så mycket som i många andra vinområden. Samtidigt är kvällarna kalla, Medelhavet svalkar, mistralen sveper in och tar med sig både moln och sand. Landskapet är mycket varierat med berg, skyddande dalar och mjuka svepande kullar med mineralrika kalkjordar, men också sandjordar och till och med vulkanisk jordmån.