Kocken tipsar - Tareq Taylor
Mansaf – Lammgryta med ris och lök på bröd av Tareq Taylor
Den här rätten med lamm i yoghurt är en traditionell beduinrätt och Jordaniens nationalrätt som letat sig in till de stora högtidsmåltiderna. Serveras ofta på bröllop och andra stora fester.
4 portioner
1 kg lammkött (bog
eller bringa)
½ gul lök
25 g smör
ca 1 liter vatten
2 tsk salt
1 tsk nymalen
svartpeppar
1 liter naturell
yoghurt (3 %)
1 msk vetemjöl
RIS
5 dl basmatiris
8 dl vatten
1 tsk salt
2 msk solrosolja
TOPPING
1 dl pinjenötter
1 dl mandelspån
2 msk solrosolja
1 dl färsk hackad
bladpersilja
TILL SERVERING
stora taboon- eller
pitabröd
yoghurtsås
Skala och skiva löken mycket tunt. Fräs löken i smör i en
kastrull tills den mjuknar. Lägg i köttet, slå på vattnet och
tillsätt salt och peppar. Låt koka upp och sedan sjuda tills köttet
börjar bli mört, i cirka 1 timme.
Vispa samman yoghurt och mjöl i en bunke och häll ner
blandningen i kastrullen. Låt koka upp under omrörning och
sedan småputtra i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och
peppar.
Skölj riset och blötlägg det sedan i 30 minuter. Häll därefter av
blötläggningsvattnet.
Koka upp 8 dl vatten tillsammans med
salt och olja. Lägg i riset och låt det koka på svag värme under
lock i cirka 18 minuter.
Dela köttet i grytbitar, cirka 4 × 4 cm, och skölj sedan bitarna
noggrant i kallt vatten.
Stek pinjenötter och mandelspån i oljan på medelvärme i en
panna.
Lägg ut bröd på tallrikarna och ett lager nykokt ris på brödet.
Toppa med lammgryta och strö över nötter och mandel samt
persilja.
Servera med yoghurtsås i en skål vid sidan.
Tareq Taylor är just nu aktuell med sin nya kokbok Tareq Taylors matresa. Boken bakom tv-succén på SVT.
Följ med Tareq Taylor på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem. Här i mötet mellan olika kulturer hittar du den godaste maten från Mellanöstern – klassisk hummus, granatäppelsallad, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi.
Boken följer i spåren av tittarsuccén “Tareq Taylors matresa” (SVT) där Tareq Taylor tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.
Kokboken är utgiven av Bonnier Fakta.