VIN – GASTRONOMI – DRYCK
Lyxpasta med rostad tomatsås komponerat Catarina König – matcha med N°11 Chianti Riserva
Ingredienser:
4 port, 60 minuter
400g spaghetti
600g romanticatomater på kvist
3 banan schalottenlökar
3 vitlök solo
¾-1 dl olivolja
Flingsalt, generöst
nymalen svartpeppar
10-15 blad färsk basilika
Topping:
Färsk basilika
Riven parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Halvera tomaterna, strimla löken och behåll skalet på vitlöken men halvera den vågrätt på hälften.
Lägg över allt i en bred ugnsform (låt vitlökshalvorna ligga med insidan uppåt i sitt skal så de får rostas på ytan, och ringla rikligt med olivolja över allt. Salta rikligt och dra några varv över med svartpepparkvarnen och sätt in i ugnen. Låt rostas ca 45-50 minuter. (Om du märker att det bränner på för mycket i ugnen så sänk bara ned graden till 175 grader.
Koka pastan i saltat vatten. Vattnet skall vara lika salt som en kallsup i havet.
Häll av pastan men spara ca 1 dl pastavatten. Ta ut formen från ugnen, kläm ut de rostade vitlökarna och pressa sönder med en gaffel till en kräm. Rör sedan ihop med tomaterna till en härlig tomatröra i ugnsformen. Hacka i färsk basilika och vänd sedan ihop med pastan. Ha successivt i pastavattnet som både binder ihop rätten och ger behaglig sälta.
Servering
Servera den rostade tomatpastan med riven parmesan på toppen och kan njutas ihop med ett glas N°11 Chianti Riserva som kommer bli en fullträff smakmässigt då syran i vinet trivs ihop med tomat samt att den rostade tomatsåsen harmoniserar fint med fattonen i vinet.
Smaklig spis / Catarina & TomasLäs mer om vinet:
Långlagrad Chianti Riserva DOCG – utvald av König och Brolin