
Festmat med dryckesmatchning
Löjrom med brynt smörsmetana och potatiskrisp

Lyxigt löjroms-tilltugg, perfekt till alla festligheter. Servera gärna med ett glas champagne!
Pysslet i denna maträtt är att fritera potatisen mästerligt, följ receptet noga så kommer det att gå galant och avsluta med att garnera godsakerna efter tycke och smak. Löjrom må vara en exklusiv råvara, men den är dryg och blir det något kvar i burken så går det att frysa löjrom, om och om igen. Förgyll livet med lyxigt löjroms-tilltugg och champagne, livets goda. Smaklig spis!
ANTAL 4
TILLAGNINGSTID 45 MINUTER
INGREDIENSER
4 st stora potatisar av fast sort
löjrom
1 burk smetana
50 g smör
2 st schalottenlök
1 kruka dill
olja till fritering
TILLAGNING
Riv potatisen på den fina sidan på rivjärnet. Lägg potatisen i iskallt vatten och skölj några gånger så stärkelsen försvinner. Krama ur vattnet och lägg utspritt på en handduk så det torkar. När potatisen är helt torr friterar du i kastrull på 160-170C tills det tystnat eller tills potatisen har fått lite färg. Lyft upp på papper och salta direkt.
OBS. Potatisen måste vara riktigt torr annars bubblar oljan över. Fritera i omgångar.
Bryn smötet i en kastrull tills det fått en nötig ton. Häll bort det mesta av smöret och spara till något annat men behåll det bruna i botten. Blanda det bruna i botten med smetana och smaka upp med salt.
Lägg potatiskrispet på en tallrik och toppa med löjrom, smetana, fint hackad lök och dill.
Matcha med:
Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru
