Nu kan du laga och bjuda dina gäster på signaturrätten på restaurang NÒR: en friterad potatiskaka med Västerbottensost toppad med Kalixlöjrom, rödlök, crème fraiche och citron.
Löjrom, kan det vara något av det finaste vi har? I september drar den korta fiskesäsongen av Kalix Löjrom igång – fira löjromssäsongen med Mandelpotatis & löjrom, signaturrätten på Restaurang NÒR. Här avslöjar restaurangen sitt populära recept.
Ingredienser (ca 10 st mandelpotatiskakor)
770 gram mandelpotatis
200 gram gul lök
53 gram smör
130 gram riven Västerbottensost
55 gram maizena
5,5 gram salt
78 ml grädde
Nypa svartpeppar
Till Servering:
Rödlök
Citron
Crème fraiche
Kalix löjrom
Gör så här:
- Finhacka löken och karamellisera den i smöret. Låt svalna.
- Skiva potatisen i ca 1,5 mm tunna skivor.
- Blanda lök och potatis. Tillsätt sedan ost, maizena, salt, grädde och svartpeppar.
- Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form.
- Häll i de blandade ingredienserna och täck med bakplåtspapper.
- Baka i ugn på 120 grader tills kakans innertemperatur är 94 grader.
- Låt svalna under press.
- Skär upp kakan i ca 5×2 cm bitar.
- Fritera bitarna i 180 graders olja tills de är gyllene och krispiga.
- Servera direkt tillsammans med hackad rödlök, löjrom, crème fraiche & citron.
Tips: För en vegetarisk variant – byt ut löjrom mot tångkaviar.
Löjromsfisket i Kalix börjar i slutet av september och pågår fem veckor. Sedan 2010 är Kalix Löjrom en skyddad ursprungsbeteckning, SUB, precis som Champagne och Parmesan. Kalix Löjrom kommer från siklöjan, världens minsta laxfisk, i Bottenviken. Från varje honlöja får man 3-5 gram rom. Den rengörs, torkas, saltas och paketeras för hand i en varsam process – inom 24 timmar ska den vara fryst. Den enda tillsatsen är 4 % havssalt.
Restaurang NÒR, på Clarion Hotel Stockholm, hyllar den exklusiva delikatessen året runt i sin populära signaturrätt Mandelpotatis & löjrom. Men självklart uppmärksammas löjrommen lite extra under fiskesäsongen september-oktober.
– Mandelpotatis & löjrom är en rätt som väl sammanfattar matfilosofin på Restaurang NÒR, en riktigt bra nordisk råvara med ren smak och en hållbar produktion. En servering vi är riktigt stolta över och som gästerna kommer tillbaks för, säger Louise Henning, Food & Beverage Manager, Clarion Hotel Stockholm.