Recept
Kyckling i lergryta av Mai-Lis Hellénius
4 portioner
1 stor hel majskyckling, ca 1200 g
4 kvistar färsk rosmarin
1 ekologisk citron, pressad saft
och rivet skal
2 tsk salt och nymald svartpeppar
4 morötter
1 gul lök
300 g små potatisar
1 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin
2 msk olivolja
Till servering
sallad och bröd
Blötlägg lergrytan i minst 1 timme innan den
ska användas.
Grovhacka rosmarinen och blanda med citronsaft
och citronskal, salt och peppar. Gnid in
kycklingen med det.
Skala och skär morötter och lök i grova bitar
och lägg lite av det samt potatisen i botten på
grytan.
Lägg på kycklingen och lägg resten runtom
och häll på buljong och vin. Ringla på oljan.
Lägg på locket och ställ in i nedre delen av ugnen
som ska vara kall.
Ställ ugnen på 250 grader och låt den stå cirka
1½ timme. Skär ett snitt i tjockaste delen av
låret och se om klar vätska sipprar ut, då är
kycklingen färdig.
Servera med sallad och bröd.
Om du äter rött kött flera gånger i veckan är det bra att byta mot kyckling ett par dagar i veckan för hälsans skull. Kyckling är en bra proteinkälla och fettet är övervägande omättat.
Receptet är hämtat ur uppföljaren till professor Mai-Lis Hellénius succébok Livsviktigt i form av en kokbok med över 100 utvalda recept som främjar en hälsosam livsstil. Alla tips och recept i boken vilar på vetenskaplig grund med den traditionella medelhavsmaten i centrum. Sedan 2010 är den traditionella maten kring Medelhavet upptagen på UNESCOs världsarvslista och förutom att den är varierande och fantastiskt god visar även den samlade forskningen att det är den bästa maten för ett långt och friskt liv.