KRYDDSOTAD LAX MED VANILJMARINERADE TOMATER, GRILLAD SALLAD & FÄNKÅL

INGREDIENSER

Lax

800 g laxfilé, utan skinn & ben

½ msk rosepeppar, malda

Grönsaker

400 g blandade tomater

2 st vårlökar

2 st romansallad eller baby gem sallad

1 st fänkål

1 kruka citronmeliss/citronverbena

Dressing1 dl olivolja

½ vaniljstång

2 msk bra balsamvinäger

GÖR SÅ HÄR

Lax

Dela laxen i 4 bitar. Salta. Rulla laxen i kryddorna. Sota sedan på hög värme i en het panna med lite olivolja, så att den får en sotad färg. Baka sedan laxen färdig i ugn på 150 grader, det tar bara några minuter, tills den blir ca 45 grader i innertemperatur. Bryt i bitar och krydda med flingsalt. 

Dressing

Dela och skrapa ur kärnorna på vaniljen. Sjud försiktigt upp till ca 60 grader så man får ut smaken. Låt svalna. Sila. Blanda med vinägern & smaka av med salt.

Grönsaker

Skär tomaterna i grova bitar. Strimla vårlöken. Marinera tomaterna & vårlöken i dressingen. Halvera salladen. Pensla snittytan med lite olja och salt. Grilla eller stek den hastigt så att den får fin färg, vänd och gör samma sak på andra sidan. 

Halvera fänkålen & hyvla den tunt på mandolin eller osthyvel. Lägg i iskallt vatten så att den blir krispig. Plocka örterna grovt.

Servering

Bottna tallriken med grillad sallad. Toppa med de marinerade tomater. Lägg på laxen och fänkålen. Strö över örterna och ringla över lite extra dressing.

Vintips:

Boschendal Brut NV

Kock: Viktor Westerlind