KLASSISK FRANSK OMELETT

Foto: Emil Jespersen

Fransk omelett är en vinnare till helgfrukosten eller brunchen! Ofta serveras omeletten tillsammans med en fyllning eller stuvning. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, bjuder på en lite fräschare variant med snabbstekt babyspenat och silverlök. 

INGREDIENSER

Omelett (1 portion)
2–3 st ägg
Vatten
En klick smör
Salt
Svartpeppar

Tillbehör
Babyspenat
Silverlök
Olivolja
Citronskal

GÖR SÅ HÄR

Knäck äggen i en skål. Tillsätt salt och en skvätt vatten. Vispa till en homogen smet med gaffel. 

Smält smör i en stekpanna på medelvärme. Häll i äggblandningen. Rör försiktigt i pannan med en stekspade eller en slickepott. Avbryt omrörningen och låt ägget tillagas på undersidan. När undersidan är slät och gyllengul är det dags att rulla ihop omeletten.

Servera tillsammans med snabbstekt babyspenat och silverlök. Toppa med lite olivolja och rivet citronskal. Avsluta med några drag med pepparkvarnen.

SÅ LYCKAS DU MED OMELETTEN

En klassisk fransk omelett är krämig inuti, precis som en äggröra, men har en utsida som är slät och gyllengul. Känns det svårt att få till? I Välstekt med Scanpan delar Thomas Sjögren med sig av sina bästa stektips. Han visar också hur du lyckas frukostägget och äggröran.