Kocken tipsar - Johan Backéus
GRATINERAD HUMMER À LA ÅRETS KOCK
Gratinerad hummer är det självklara valet när det vankas festmiddag! Nedan följer ett recept på en vinnande hummer av Johan Backéus, Årets Kock 2017, som garanterat kommer att imponera på gästerna.
INGREDIENSER
Gratinerad hummer (1 portion)
1 st hummer
1 st schalottenlök
1 dl vitt vin
1 st vitlöksklyfta
1 st knippe persilja
50 g smör
3 dl grädde
30 g god smakrik ost
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka löken. Sautera i lite smör tills löken har mjuknat. Tillsätt vinet och reducera till hälften, gör sedan likadant med grädden. Tillsätt ost och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
Fyll hummern och gratinera i ugn, ca 10-15 minuter beroende på hummerns storlek.
Allra godast blir det om du väljer färsk hummer. I Globals knivskola visar Johan hur du dödar hummern på ett skonsamt vis samt hur du delar den inför gratinering.