Internationella smaker med svenska råvaror i säsong
JULSKINKA med ricottaröra och grönkålschips
Ingredienser
6 skivor julskinka
2 grönkålsblad
1 salladslök
1 dl ricotta
1 dl riven smakrik ost
1 msk sötstark senap
1 krm nymald svartpeppar
1 liter gammaldags mjölk
2 dl grädde
Pressad saft av 2 citroner
Gör så här:
Skär grönkål och salladslök tunt. Rör ner ricotta,
riven ost, senap och svartpeppar. Lägg en klick
på varje skinkskiva och rulla ihop. Dekorera med
grönkålschips.
HEMGJORD RICOTTA
Värm sakta upp mjölk och grädde till 34 grader.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaften.
Rör långsamt tills mjölken börjar skikta sig.
Låt mjölkblandningen rinna av i en silduk i ca 1
timme.
Knyt ihop duken till en påse och häng upp den
i en silställning. Låt den sista vasslen rinna av i
minst 15 minuter, ju längre tid, desto torrare blir
den.
GRÖNKÅLSCHIPS
6 st
4 grönkålsblad
2 msk olivolja
1 tsk paprikakrydda
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg grönkålsbladen
på en ugnsplåt. Krama in olivolja och krydda.
Sätt in i ugnen i ca 10 minuter tills bladen är
krispiga men fortfarande fint gröna.
Maria Dahlquist och Maria Richardsson är just nu aktuella med kokboken Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest.
Med lång erfarenhet från att driva cateringföretag i Malmö har Maria Dahlquist länge fokuserat på medelhavets smaker i tapas och andra smårätter. Utvecklingen med fokus på lokala råvaror har inspirerat till nya rätter, och i boken “Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest” samsas lokala tolkningar av medelhavsmat med klassiska svenska smaker.
Kokboken finns bland annat att beställas HÄR
“Genom att använda lokalt odlade råvaror och anpassa det vi äter efter säsongen kan vi fortfarande inspireras av medelhavets smaker, men på ett lite mer hållbart sätt. Råvaror som är anpassade för att växa i vårt klimat, få mogna och skördas i sin rätta säsong är helt enkelt av bättre kvalitet, smakar mer och innehåller mer näring” säger Maria Dahlquist.
Boken innehåller såväl vegetariska rätter som rätter med hållbara val för kött och fisk. Med nya och oväntade smakkombinationer blir recepten en inspiration till att testa sig fram för att hitta nya små-, mellan- och mingelrätter som passar lika bra en vardag som till fest eller fredagsmys.