Kocken tipsar - Mattias Larsson
Hummerrisotto med råmarinerad fänkål och ärtor av Mattias ”Fredagskocken” Larsson
När du bjuder på den här rejäla
menyn – tipsa gästerna om att
komma riktigt hungriga.
Ingredienser:
1 kokt hummer
80 g fänkål
100 g gröna ärtor
1 ½ msk citronjuice
3 msk olivolja
salt
Risotto
1 liten schalottenlök
1 liten vitlöksklyfta
1 dl arborio- eller carnaroliris
olivolja
½ dl torrt vitt vin
3 dl skaldjursbuljong (alt
kyckling- el vegetarisk)
40 g parmesanost
smör
salt
Gör så här:
Skala hummern och skär köttet i önskad storlek.
Hyvla eller skiva fänkålen supertunt och blanda med
ärtor, citronjuice och olivolja strax före servering.
Smaka av med salt.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök,
vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull.
Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 1 ½ dl av buljongen.
Koka risotton på låg temperatur och rör om
hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen
(tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).
Riv parmesanosten. Tillsätt en klick smör och 25 g
parmesanost efter ca 20–25 minuter när riskornen
har ett lätt tuggmotstånd.
Vänd ner hummerköttet
och smaka av med salt.
Lägg upp hummerrisotton på fyra tallrikar, ringla över
fänkålen och ärtorna tillsammans med dressingen.
Strö över resterande parmesanost och servera direkt.
Preppa dagen före
• Skala och skär
hummern.
• Riv parmesanosten.
Innan gästerna
kommer
• Skiva fänkål och blanda med
ärtorna, men avvakta med
citronjuice, olivolja och
salt.
• Förkoka risotton ca 20
minuter, dra sedan av från
värmen.
Strax före servering
• Koka klart och smaksätt
risotton (du kan
behöva späda med lite
extra vatten).
• Marinera fänkål och
ärtor
Det har aldrig varit enklare att bjuda på middag. I kokboken Lättlagade helgmenyer delar Fredagskocken Mattias Larsson med sig av 16 lättlagade och utsökta menyer med smakfulla för- och huvudrätter, snacks att servera innan maten och desserter att runda av kvällen med.
Du får lära dig att preppa middagen som en kock – tre förberedande steg som minimerar stress i köket och gör matlagningen så mycket roligare och godare.
I Lättlagade helgmenyer hittar du välkomponerade recept på allt från kött och fisk till vegetariska rätter. Du får även tips på hur du smaksätter, förenklar eller lyxar till maten ytterligare – allt beroende på hur mycket tid du har. Lyxig mat, lekande lätt!
Mattias Larsson är kock, kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör och känd som Fredagskocken. Han har tidigare gett ut böckerna Grilla, Fredagskockens bästa vardagsmat, Fredagskockens bästa grilltillbehör och Fredagskockens helgmenyer.