Mat & Dryck
Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré med dryckesmatchning
När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin.
Tillagningstid: 40 minuter, 4 personer
Ingredienser:
PURÉ
- 500 gr jordärtskockor, skalade
- 500 gr mandelpotatisar, skalade
- 50 gr smör
- 1,5 dl grädde
- salt och vitpeppar
SÅS
- 25 g smör
- 2 st schalottenlökar, skalade och hackade
- 3 dl vitt vin
- 2 dl fiskfond (spädes enligt förpackning)
- 1 krm vitpeppar malen
- 2 dl grädde
- salt
FISK
- 700 gr gösfilé med skinn
- salt
GARNITYR
- 10 gr regnbågsrom eller forellrom
- krasse
Tillagning:
Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
Koka skockor och potatisar ca 15 min.
Häll av nästan allt vattnen och tillsätt smör och grädde. Mixa med stavmixer till puré, smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en kastrull till medelvärme, fräs löken under omrörning i smöret utan att den tar färg och tillsätt sedan vin och fiskfond. Låt reducera på medelvärme i ca 20 minuter eller till hälften.
Sila av såsen, häl tillbaka i kastrull och tillsätt grädde. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Rör om då och då. Smaka upp såsen med salt.
Salta fisken och halstra med skinnsidan ner på grillens aktiva sida ca 2 minuter så att den får ordentligt med färg. Lägg sedan över fisken till den inaktiva sidan och halstra klart under lock till fiskens innertemperatur når 52 grader.
Lägg upp på varm tallrik och garnera med regnbågsrom och krasse.
Tipset. Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet.
Dryckesmatchning: Turckheim Pinot Blanc Organic 2018
För mer recept/mat- och dryckesinspiration besök Mygate Magazine Mat & Dryck
Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.