Matcha mat & dryck
Grillspett och krämig dillpotatis med saltgurka med vinmatchning
Grillspett är alltid lika praktiskt att lägga på grillen, oavsett om man blir många eller väljer att
grilla lite enklare på picknicken.
Även en god potatissallad hör till det latsköna sommarköket:
den här är fylld av svensk smak och har en krämig dressing vilket gör att ingen extra sås
behövs. För att matcha den svenska sommarkänslan och enkelheten passar vinet Stugröd
alldeles ypperligt: ett smakrikt och ekologiskt rött vin som andas kontemplation, sol och
semester. Och den praktiska bag- in- boxen gör det lätt att ta med sig vinet till huset på
landet, såväl som på det stundande utehänget.
Recept
4 portioner
600 g nötkött, t ex entrecôte/ryggbiff eller fläskkarré
150–200 g rökt sidfläsk i bit eller valfri korv
salt
nymald peppar
grillspett
Potatissallad
ca 800 g kokt kall färskpotatis
1 liten hackad rödlök
1 dl hackad gräslök
4 hela saltgurkor i stavar
ca 7 dl löst packad babyspenat
Dressing
2 äggulor
1 tsk pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
2 tsk grov skånsk senap
4 ansjovisfiléer
1 ½ dl hackad dill
1 ½ dl rapsolja
2 msk vatten
salt
nymald vitpeppar
1. Grillspett: Skär kött och fläsk eller korv i mindre bitar. Varva valfria ingredienser på spett.
Om grillspett av trä används blötlägg dem i kallt vatten en stund, då bränner de inte så lätt.
2. Grilla spetten hastigt runtom. Nötkött får gärna ha en rå kärna i mitten, men fläskköttet
ska vara precis genomstekt. Krydda med salt och peppar.
3. Sallad: Börja med dressingen. Mixa äggulor, citron, vitlök, senap, ansjovis och dill med
mixerstav i en hög smal skål.
4. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och smaka av med salt
och peppar.
5. Skär potatisen i bitar och blanda med dressingen. Vänd ner rödlök, gräslök, gurka och
spenat strax före servering.
Stugröd bag-in-box
Lansering: 15 maj via BS
Ursprung: Italien
Artikelnr: 53059
Alkohol: 12%
Volym: 3000 ml
Pris: 199 kr
Recept: Caroline i Köket