Grillad makrill på ben med en asiatisk glace

Du behöver:

1 makrill per person (Fisk idag)

3 röd chili

1 morot strimlad

3 vitlöksklyftor

1 gulbeta strimlad

1 pak choy

Lite cashewnötter (exotic snacks)

5 tsk Fish sauce

2 msk oyster sauce

2 dl socker

2 dl vatten

50 g böngroddar

1 kvist rosmarin

1 tsk flingsalt / fisk

Olivolja

0.5 rödlök picklad

2 lime

3 salvia blad / fisk

Makrillen

Hacka 1 chili, 1 vitlöksklyfta och blanda med 1 tsk flingsalt och cest från 1 lime. Fyll fiskens buk med detta, rosmarinkvist samt ett par blad salvia. Bind upp med ”stektråd” och pensla med lite olivolja och salt. Grilla hårt på båda sidor och om fisken behövs kör klart i ugnen på 200’C.

Asiatisk glace

Finhacka 1 chili, skiva 2 vitlöksklyfta och koka upp tillsammans med socker, vatten, fish sauce och oyster sauce. Reducera till ungefär 2/3 är kvar. Sallad. Stek på böngroddarna med lite olivolja och chiliflackes. Skär ner pak choy och skölj i kallt vatten. Skiva den sista chilin, blanda ihop med den strimlade moroten, gulbetan, picklade rödlöken. Vänd runt med lite olivolja samt salt&peppar. Toppa salladen med lite rostade cashewnötter och böngroddarna.

Fred, Kärlek & Passion. 

Pontus Karén – Matredaktör för Mygate Magazine

Följ mig gärna på, mygatemagazin.se

instagram: @pontus.karen

Facebook: @foodbypontus

Foto: Emilie Andersson