Gör som Fredagskocken – lägg kyckling på grillen i sommar
Grillad lårfilé & surkålsslaw av Mattias ”Fredagskocken” Larsson
Saftig och mild kycklingbröstfilé komponerat Mattias ”Fredagskocken” Larsson för Lönneberga. Servera med krispigt, salt kycklingbacon är jättegott. Till det färskpotatis som gratinerats med en parmesanröra. Det är sådana middagar man aldrig vill ska ta slut.
4 portioner
Tillagningstid: 60 minuter1 förpackning Lönneberga Kyckling Bröstfilé, 700 g
Parmesanostgratinerade potatisar
500 g kokt färskpotatis
75 g parmesanost
1 msk finstrimlad gräslök
1 1/2 dl crème fraiche
salt
Baconfräs
1 förpackning Lönneberga Kycklingbacon, 100 g
4 medelstora färsklökar
1/2 dl finstrimlad salvia
olivolja
salt och svartpeppar
Såhär gör du
Kycklingen: Salta och peppra bröstfiléerna och grilla enligt anvisningen på förpackningen. Vi tycker
grillat är riktigt gott och det hör ju sommaren till, men det går såklart lika bra att steka eller tillaga i ugn.
Parmesangratinerade potatisar: Värm ugnen till 225 C. Lägg de kokta färskpotatisarna i en ugnsfast
form. Tryck till varje potatis en gång med en gaffel så att de blir lätt mosade. Riv parmesanosten och
blanda med gräslök och crème fraiche, smaka av med salt. Klicka crème fraicheröran över potatisarna
och ugnsbaka i 20 minuter tills de är gyllene gratinerade.
Baconfräs: Strimla färsklöken, men håll isär den gröna delen från den vita. Strimla baconet. Värm en
stekpanna till medelhög temperatur och stek baconet ett par minuter i lite olivolja. Tillsätt den vita
delen av löken och finstrimlad salvia. Stek vidare ett par minuter tills löken är mjuk. Blanda ner lite av
den gröna delen från färsklöken och smaka av med salt.
Servering: Lägg upp baconfräset på en tallrik och toppa med kycklingen. Servera med de gratinerade
potatisarna. Det blir även gott med en grönsallad till.
Mattias ”Fredagskocken” Larsson tipsar: passa på att koka potatisen dagen innan så går det
supersnabbt och enkelt att slänga ihop den smarriga gratängen.