Lättare kan det inte bli än att laga mat i gryta - Madeleine Landley
Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner av Madeleine Landley
Hösten är en tid då en del spänner på sig bössan och ger sig ut och jagar. Vi andra får helt enkelt dra på oss skorna och istället gå till butiken. Att ha ett paket med hjortskav eller renskav i frysen är perfekt när man vill laga något enkelt och viltsmakande. Bara att plocka fram och tina. I denna gryta samsas riktiga skogssmaker som är härliga att servera som helgmiddag tillsammans med krossad potatis och rostad lök.
Ingredienser
4 portioner
480 g hjortskav eller renskav (2 förp)
1 gul lök
150 g små skogschampinjoner
1 morot
300 g rotselleri
100 g fänkål
2 vitlöksklyftor
100 g lingon
1 msk färsk rosmarin
smör
1 lagerblad
3 dl mörkt öl
5 dl grädde
2 tsk flytande honung
2 msk skånsk senap
3 msk chipotlepasta
Tillbehör
rostad lök
Tina skaven. Skala och grovhacka löken. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Gnugga moroten ren och skiva – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Skala och tärna rotselleri, strimla fänkål, skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarin.
Börja med att låta löken långsamt mjukna i en klick smör i en traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter. Ha ner champinjonerna och dra upp värmen lite. Stek tills champinjonerna fått lite färg. Fördela i skaven och se till att den får yta runt om.
Ha ner morötter, rotselleri, fänkål, vitlök, lingon, rosmarin och lagerblad. Slå på öl och grädde och rör i honung, senap och chipotlepasta. Lägg på locket och låt det hela puttra ihop under cirka 25 minuter.
Tips! Har du nyplockad höstsvamp kan du byta ut skogschampinjonerna i receptet mot samma mängd av den sort du plockat. Trattkantareller, trumpetsvamp eller gula kantareller blir extra gott.
Madeleine Landley är just nu aktuell med sin kokbok Grytor Lättlagat Till Vardag Och Helg.
Lättare kan det inte bli än att laga mat i gryta! Receptkreatören och matfotografen Madeleine Landley driver en av Sveriges största matbloggar Landleys kök, och i den här boken har hon samlat massor av härliga recept på enkla vardagsgrytor, festliga långkok och heta chiligrytor.