Kocken tipsar - Håkan Thörnström
FRITERAD STRÖMMING MED CITRON- OCH PERSILJEAIOLI SAMT ÄPPLEPICKLADE GRÖNSAKER
En rätt komponerat Håkan Thörnström som passar att äta som snacks eller lunch. Smaken av äpple finns i både rätten och snapsen och bildar en perfekt kombination.
Till 4 portioner
Aioli
1 äggula
3 dl rapsolja
1 tsk slät dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
10 g finhackad persilja
Rivet skal av ½ citron
1 tsk citronsaft
6 droppar tabasco
1 krm salt
(Eller så smaksätter man 3 ½ dl färdig majonnäs typ Hellman’s med senap, vitlök, persilja, tabasco och salt)
Äpplepicklade grönsaker
1 dl äppelcidervinäger
2 dl koncentrerad äppeljuice
1 krm chiliflakes
2 krm salt
100 g blomkål
100 g morot
100 g schalottenlök
100 g champinjoner
Strömming
500 g strömmingsfilé
1 tsk salt
100 g vetemjöl
2 ägg
100 g pankoströbröd
Cirka 5 dl rapsolja att fritera i
Garnering:
Krasse, körvel, äpple och potatischips
Gör så här:
- Aioli: Vispa ihop äggula, citronsaft, rivet skal och senap i en bunke. Häll i oljan långsamt. Vispa ordentligt så att all olja binder i äggblandningen. Tillsätt sedan vitlök, persilja, tabasco och salt.
- Äpplepicklade grönsaker: Koka upp vinäger, äppeljuice, chiliflakes och salt. Skär alla grönsaker i mindre bitar. Häll den heta lagen över grönsakerna. Låt grönsakerna stå och dra i lagen tills den svalnat.
- Placera strömmingsfiléerna på en tallrik. Strö över salt. Låt saltet smälta in i fisken i cirka 30 minuter. Torka sedan av filéerna på hushållspapper. Dubbelpanera filéerna i mjöl, ägg och ströbröd. Fritera i 160 gradig olja i cirka 3 minuter eller tills filéerna blir spröda och gyllenbruna.
- Arrangera strömmingen tillsammans med picklade grönsaker och aioli på en tallrik. Garnera med körvel, krasse, äpple och potatischips.
Håkans snaps:
Sötaktig smak och doft med tydliga inslag av äpple, lakrits och anis. Avslutningen är lång, rund och välbalanserad.
Snälleröds Krögarsnaps 10x5cl finns i Systembolagets beställningssortiment, art.nr. 8660304, 249 kr