Frida Ronge
Frida Ronge och The Hunger Project släpper kokbok mot matsvinn
The Hunger Project har tillsammans med toppkocken Frida Ronge tagit fram en kokbok som ska inspirera till att laga kreativ mat av det som finns nära och sådant som annars ofta slängs – Möjligheternas kokbok. Boken släpps 29 september på FN:s nyinstiftade dag mot mat-svinn. Intäkterna går till arbetet mot hunger och fattigdom.
Möjligheternas kokbok är en kombinerad receptbok och inspirationsbok med fotografier och historier från The Hunger Projects verksamhet och matsituationen i världen. Recepten är klimatsmarta, kreativa och fokuserade på att ta tillvara på så mycket som möjligt av råvaran, och skapa utifrån vad man har tillgång till.
– Jag hoppas att jag kan inspirera läsaren att tänka utanför boxen och se möjligheter med det du har nära till hands, till exempel göra risotton på svenska sädesslag eller snacksa på svenska bönor istället för edamame. Det är ett tankesätt som går att applicera på mycket, säger Frida Ronge.
Inspirerande besök i Ghana
Frida Ronge är gastronomisk chef på restaurang TAK i Stockholm och ambassadör för The Hunger Project Sverige. I början av 2020 reste hon tillsammans med The Hunger Project till Ghana. Där fick hon besöka människor som arbetar för att ta sig själva och sina samhällen ur fattigdom och se den positiva förändringen som organisationens verksamhet leder till. Med inspiration från resan har hon tagit fram recept till Möjligheternas kokbok.
– Jag blev väldigt glad när The Hunger Project kontaktade mig för det här samarbetet. Med den här kokboken får jag bidra till något som inte bara är miljömässigt hållbart utan som också frigör människors potential och utvecklar samhällen, säger Frida Ronge.
Intäkterna går till arbetet mot fattigdom
Närmare 700 miljoner människor världen över lider av kronisk hunger. Utgångspunkten för The Hunger Projects arbete är att det är människorna som lever i hunger som själva har lösningarna och potentialen att driva sina samhällen mot en annan framtid. Bara de har rätt förutsättningar. Det är där The Hunger Project kommer in.
– Med den här boken vill vi både inspirera till spännande och hållbar mat samtidigt som vi vill öka kunskapen om hungersituationen i världen och hur vi alla kan vara med och göra framtiden bättre, säger Malin Flemström, vd på The Hunger Project Sverige.
Möjligheternas kokbok är ett samarbete mellan The Hunger Project Sverige, Frida Ronge och kommunikationsbyrån Södra tornet. Den lanseras 29 september och kommer att säljas i begränsad upplaga på bland annat Lagerhaus och i The Hunger Projects webbshop. Vinsten från försäljningen av boken går till The Hunger Projects fortsatta arbete mot hunger och fattigdom världen över.