Mat & Dryck
Elegant Chardonnay från Oregon till höstens rätter!
Evening Land är en ny spännande topproducent i Oregon som drivs av två av USA:s mest namnkunniga vinprofiler, Rajat Parr och Sashi Moorman. Den 8 september lanserades premiärårgången av deras kritikerhyllade Chardonnay från vingården Seven Springs. Ett vin som passar utmärkt till höstens rätter av fisk, skaldjur, kyckling och tillbehör som kantareller och färska örter.
Seven Springs ligger i en östlig sluttning inramad av barrskog i skydd av bergskedjan Eola-Amity Hills. Jordmånen är vulkanisk och rik på järn. Odlingarna konstbevattnas inte och är biodynamiskt skötta sedan 2007. Vingården är drygt 28 hektar stor och här odlas främst Pinot Noir och Chardonnay.
Klon från Bourgogne
Druvorna till Seven Springs Chardonnay 2014 är en klon av Chardonnay från Bourgogne. Hela klasar pressades försiktigt och druvmusten fick jäsa i franska ekfat, varav en tredjedel nya. Vinet vilade sedan på sin jästfällning i faten under ett år. Slutlagringen skedde på ståltank under sex månader.
Nr 96908 Seven Springs Chardonnay 2014, 75 cl, 429 kr
Vinet passar till:
- Pocherad torskrygg, hummer, piggvar eller sjötunga med lätta smörsåser
- Milda rätter med kyckling eller fläsk, gärna med smörstekta kantareller smaksatta med färska örter som tillbehör.