Christin Kashou - Årets vinnare av Sveriges mästerkock 2021
DUBBELFRITERAD BIFF av Christin Kashou
Dubbelfriterad biff introducerades jag till under tiden jag bodde i Kalifornien och det blev snabbt en av mina älsklingsrätter. Jag har lagat rätten i många versioner, och det här är bästa sättet att få till det superkrispiga köttet.
4 portioner
1 timme
600 g ryggbiff, flankstek
eller fransyska
2 dl potatismjöl
3 dl rapsolja eller
frityrolja
MARINAD
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
1 msk japansk soja
SÅS
1 ½ dl flytande honung
½ dl japansk soja
1 dl vatten
4 msk hoisinsås
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja
ev 1 msk chiliolja (se
sidan 58)
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten
TILL SERVERING
ris
500 g ångad broccoli
2 salladslökar
2 msk rostade sesamfrön
MARINERA KÖTTET
Skär köttet i ½ –1 cm tjocka strimlor och lägg det i en bunke. Skala gul lök,
vitlök och ingefära och lägg i en matberedare tillsammans med sojan. Kör
på hög hastighet till en puré, häll den över köttet och blanda ordentligt.
Låt köttet marinera i 20 minuter i rumstemperatur.
Strö 1 dl potatismjöl över köttet när det marinerat färdigt. Blanda runt med
händerna och låt stå i 10 minuter.
FRITERA KÖTTET
Hetta upp olja i en tjockbottnad stekpanna eller wok till 190 grader. Använd
en stektermometer.
Tillsätt resterande potatismjöl, klappa in det med händerna och börja
fritera köttet omedelbart. Fritera gärna i omgångar och försök separera
köttbitarna om de klumpar ihop sig. Fritera i 1–2 minuter och ta sedan upp
köttet. Låt det rinna av på en tallrik med hushållspapper.
När allt kött friterats en omgång, fritera ytterligare 1 minut. Ta sedan upp
köttet och låt det rinna av på hushållspapper igen.
SÅS
Rör samman alla ingredienser till såsen, utom vatten och majsstärkelse, i en
kastrull på låg värme tills det börjar sjuda. Rör ut majsstärkelsen i vattnet
och häll ner blandningen i såsen under omrörning. Stäng av plattan när
såsen tjocknar.
Lägg det dubbelfriterade köttet i kastrullen och blanda med såsen.
Servera med ris, ångad broccoli och toppa med fint skivad salladslök och
sesamfrön.
Christin Kashou blev vinnare av Mästerkock 2021 och är just nu aktuell med nya kokboken Mina asiatiska favoritrecept.
”Med den här kokboken vill jag förmedla min kärlek till det ostasiatiska köket, och jag hoppas kunna inspirera fler att öppna upp sina sinnen för dess enastående råvaror och recept.”
Utforska Ostasiens unika råvaror och smaker med Christin Kashou, vinnare av Sveriges mästerkock år 2021. Här bjuder hon på 40 av sina favoriträtter från Kina, Japan och Korea, rika på kryddor, hetta och umami. Bygg din ramen från grunden med egen buljong och nudlar, vik och ånga dumplingar som sprakar i munnen! Låt krispigt friterad tempura och små sidorätter förhöja din vardagsmiddag eller bjud dina gäster på en generös buffé från en smakrik del av världen.
Christin Kashou