Kocken tipsar - Frida Ronge
Västkustpesto av Frida Ronge
Västkustpesto med bönpasta
I Asien är sjögräs och alger en basråvara. Där har man länge gjort buljonger och smaksättningar med dessa vilket ger en otrolig umami och god smak på maten. På Sveriges västkust har vi många sorter som är lika de i Japan, men vi har inte nyttjat dem på samma sätt. Vad sägs till exempel om sockertång (sweet kombu), fingertång (kombu), havssallad (sea lettuce), karragen alg (Irish moss) och purpurtång (Nori). Både alger och sjögräs är säsongsmat så plocka när det är som bäst och frys in, eller torka. Men innan du snorklar ut
– läs på noggrant om hur man skördar, det måste ske varsamt.
The Hunger Project har tillsammans med toppkocken Frida Ronge tagit fram en kokbok som ska inspirera till att laga kreativ mat av det som finns nära och sådant som annars ofta slängs – Möjligheternas kokbok. Boken släpptes 29 september på FN:s nyinstiftade dag mot mat-svinn. Intäkterna går till arbetet mot hunger och fattigdom.
4 portioner
Västkustpesto
100 g rostade solroskärnor (spara några till topping)
50 g svensk lagrad ost
175 g spenat
50 g persilja (spara några blad till garnering)
100 gr torkade malda alger, t.ex. sockertång,
fingertång, havssallad eller kombu
En halv klyfta skivad vitlök
ca 1 dl kallpressad raps- eller olivolja
saften av 1 citron
250–300 g bönpasta eller seaweedpasta
salt, svartpeppar
Mixa alla ingredienser till en pesto i matberedaren och smaka av med
citronsaft och salt. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen
och blanda med algpeston. Toppa med zest från citronen, solroskärnor, svartpeppar och persilja.
RESTTIPS:
Visst står det spenat i receptet, men tag vad du haver – morotsblast eller örtstjälkar som t.ex. persilja eller dill.
Läs även https://mygatemagazine.se/frida-ronge-och-the-hunger-project-slapper-kokbok-mot-matsvinn/
Tidigare recept från kokboken finns HÄR:
https://mygatemagazine.se/tags/nordisk-risotto/
Intäkterna går till arbetet mot fattigdom
Närmare 700 miljoner människor världen över lider av kronisk hunger. Utgångspunkten för The Hunger Projects arbete är att det är människorna som lever i hunger som själva har lösningarna och potentialen att driva sina samhällen mot en annan framtid. Bara de har rätt förutsättningar. Det är där The Hunger Project kommer in.
– Med den här boken vill vi både inspirera till spännande och hållbar mat samtidigt som vi vill öka kunskapen om hungersituationen i världen och hur vi alla kan vara med och göra framtiden bättre, säger Malin Flemström, vd på The Hunger Project Sverige.
Möjligheternas kokbok är ett samarbete mellan The Hunger Project Sverige, Frida Ronge och kommunikationsbyrån Södra tornet. Den lanseras 29 september och kommer att säljas i begränsad upplaga på bland annat Lagerhaus och i The Hunger Projects webbshop. Vinsten från försäljningen av boken går till The Hunger Projects fortsatta arbete mot hunger och fattigdom världen över.