Kocken tipsar - Zeina Mourtada
Chinese orange chicken av Zeina Mourtada
Urgod apelsinkyckling som är en populär rätt på menyn på många kinakrogar. En traditionell orange chicken görs på panerad, friterad kyckling. Jag har förenklat den lite och fått fram en vardagsvariant som smakar minst lika gott.
KINESISK APELSINKYCKLING
600 g kycklingfilé
olja till stekning
MARINAD
ca 3 cm riven färsk ingefära
½ dl majsstärkelse
½ dl japansk soja
SÅS
saft från 2–3 apelsiner eller
2 dl apelsinjuice
1 msk majsstärkelse
finrivet skal från 1 apelsin
2 msk hoisinsås
2 msk risvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
GARNERING
strimlad salladslök
rostade sesamfrön
SERVERING
kokt ris, gärna jasmin
GÖR SÅ HÄR.
Blanda först alla ingredienser till marinaden. Skär sedan kycklingen i bitar och lägg ner i marinaden.
Låt stå och marinera i minst 10 minuter. Vispa ihop såsen under tiden.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen med sin marinad tills den får lite färg runt om.
Ringla över såsen och låt alltsammans sjuda i cirka 10 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt.
Garnera med salladslök och sesamfrön.
Servera med ris.
Tips. Kycklingen kan med fördel marinera i upp till 12 timmar i kylen.
Zeina Mourtada aktuell med nya kokboken Veckans Matsedel – Middagsrecept från olika delar av världen.
I denna hennes tredje bok ligger fokus på vardagsmat som funkar. Det betyder relativt korta tillagningstider och praktiska veckomenyer att luta sig mot när tid och fantasi tryter.
Som alltid bjuder smaksäkra Zeina på ny och spännande mat från en rad olika länder, men också några av de största receptsuccéerna från hennes blogg. Här finns mängder av rätter som får alla att ivrigt samlas runt matbordet, som thai-köttbullar med jordnötssås, chocken tinga tacos, kubansk köttfärslimpa, venezuelansk ost- och potatissoppa och persisk kycklinggryta.
Det är Zeinas nyfikenhet på mat och passion för matlagning som har gjort hennes recept till favoriter i tusentals kök. Här kommer ett helt gäng till – och alla blir mätta och glada!