Anette Rosvall
Chelsea Buns av Anette Rosvall
Ingredienser
12-20 bullar, eller en ugnsform
Detta är Englands mer rustika variant av de eleganta franska croissanterna. Här har de fått en klassisk fyllning av torkad frukt, kanel och brunt socker, men du kan även fylla dem med apelsinmarmelad eller mandelkräm, chokladbitar och rostade hasselnötter. Bullarna passar utomordentligt till en kopp svart te med mjölk och honung!
Bulldeg
1/2 dl mjölk
1½ dl hett vatten
25 g jäst
8 dl vetemjöl 75 g smör (rumsvarmt)
½ dl strösocker
1 tsk salt
1 stort ägg (rumsvarmt)
Fyllning 50 g smör 125 g korinter eller russin 100 g kanderade apelsinskal 1 dl ljust muscovadosocker 1 msk kanel
Sockerlag ½ dl vatten 1 dl strösocker 1 ägg till pensling.
Blanda mjölken med det heta vattnet och se till att det är fingervarmt innan du blandar ner jästen. Rör om tills jästen löst sig och ställ bunken åt sidan. I en annan bunke blandar du mjöl med 25 g smör till en smulig deg, tillsätt socker och salt, och slutligen ägget. Blanda hela baletten med mjölkvätskan och arbeta ihop till en deg. Knåda i 5-10 minuter, täck över degen och låt den vila i minst 1 timme.
När degen har jäst till sin dubbla storlek, kavla ut den till en 2 cm tjock rektangel. Hyvla över det resterande smöret, vik ihop och kavla ut på nytt. Gör om det tills allt smör är inkavlat i degen. Låt vila i ytterligare en halvtimme.
Smält 50 g smör i en kastrull. Rör ihop de torra ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till en rektangel som är ca 40 x 20 cm stor. Pensla rektangeln med lite mer än hälften av det smälta smöret. Strö fyllningen över degen, men lämna ca 2 cm av kanten tom runtom. Rulla ihop degen till en tajt rulle och nyp ihop den så att inte fyllningen rinner ut. Pensla rullen med resten av smöret. Skär i tolv lika stora skivor och lägg i en ugnsfast form. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten, då blir det lättare att få upp bullarna. Lägg en handduk över och låt bullarna jäsa i 1 timme. Pensla med ett vispat ägg och grädda i 220 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Medan bullarna är i ugnen, koka en sockerlag på socker och vatten. Pensla bullarna med sockerlagen och strö lite strösocker över så fort de kommer ut ur ugnen.
Foto: Jenny Grimsgård
Boken utges av: Printz Publishing