VIN – GASTRONOMI – DRYCK
Château Montus 2018 – Samlarvin i ny strålande årgång
Château Montus har varit ett kultförklarat vin ända sedan vinlegenden Alain Brumont tog över slottet i början av 1980-talet. Sedan några år tillbaka är det hans styvson Antoine Veiry som leder arbetet och han fick en flygande start med femstjärniga årgången 2018 som är något alldeles extra! Château Montus 2018 släpps som tillfällig lansering på Systembolaget den 7:e oktober.
Distriktet Madiran ligger i den franska delen av Baskien, nära gränsen till Spanien. När Alain Brumont fick ärva Château Bouscassé och sedan köpte Château Montus, innebar det en smärre revolution för den här delen av vinvärlden. Han visade att de lokala druvorna – framför allt den tuffa Tannat – kunde ge viner i absolut världsklass, älskade av vindrickare och samlare världen över, bara man behandlade dem med respekt och omsorg. Med sitt arbete för biologisk mångfald och ett eget ekologiskt kretslopp var han långt före sin tid.
Sedan fyra år tillbaka är det Alains styvson Antoine Veiry som tar Brumonts viner in i framtiden. Han har följt arbetet sedan tioårsåldern och även om han idag har huvudansvaret arbetar han fortfarande tätt samman med sin styvfar och den skicklige vinmakaren Fabrice Dubosc. Antoine har gedigen utbildning och har arbetat på vinegendomar världen över. Han var alltså väl lämpad att ta över rodret när skörden 2018 började. Och det kunde inte ha börjat bättre. 2018 rankas som en femstjärnig toppårgång i Madiran och Chateau Montus är ett vin i strålande form och en fin premiärårgång för Antoine Veiry.
Byggt för lång lagring
Château Montus har sedan många år visat sig utvecklas förträffligt med lagring och årgång 2018 är inget undantag. Helt färdigt att dricka nu, men med potential att sparas i årtionden under goda förhållanden. Druvkombinationen Tannat, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från gamla stockar ger ett vin med mycket mörk frukt och markerad men balanserad syra som garanterar ett långt liv på flaska.
Alain Brumont Château Montus 2018
269 kr | Nr 92208 | 750 ml | lanseras 7/10 | 9600 flaskor
Ursprung: Madiran
Druvor: Tannat (80%), Cabernet Sauvignon (10%), Cabernet Franc (10%)
Vinifiering: Maceration 3–6 veckor följt av jäsning i tank vid 28 grader. Malolaktisk jäsning i ekfat.
Lagring: 12–14 månader på sin jästfällning i 60–80% nya ekfat. Buteljerat utan filtrering för maximal komplexitet.
Karaktär: Mörkt blå färg som drar mot svart. Komplex och mogen doft med inslag av kryddor, läder, mogna mörka bär och choklad. Smaken är kryddig med pigga tanniner och långt, komplext avslut.
Passar till: Rätter av mörkt kött, gärna vilt. Grillat med fetare sås.