Viktor Ingemarsson
Chai- och chiafrögröt
“Jag har så länge jag kan minnas haft en passion för mat och smaker. Det går inte en dag utan att jag funderar på ett nytt recept jag vill ta fram eller klurar på att skapa en rätt som ingen annan gjort förut. Det här är min passion och nu vill jag dela den med dig”.
Chai- och chiafrögröt
2 pers
Gröt
1/2 msk kardemumma
1/2 tsk svartpepparkorn
4 nejlikor
1 dl chiafrön
1 msk honung
1 msk ingefära
1 dl banan
1/2 dl kokosolja (tempererad till flytande form)
Mandelmjölk
2 dl mandel
7 dl vatten
Toppning
2 dl honungsmelon
2 dl jordgubbar
2 msk hampafrön
2 msk solroskärnor
Jag är personligen väldigt förtjust i indiska och asiatiska smaker. Under mina resor har jag fått mycket inspiration och möjlighet att utveckla mitt eget smakbibliotek. Det här receptet är en egen tolkning av Masala chai, ett mjölkte med marsalakryddor jag brukade dricka på mornarna i Indien. En gröt med denna typ av smaksättning kände jag inte kunde gå fel, testade och nu är det en personlig favorit att börja morgonen med.
Chai- och chiafrögröt
För att göra denna rätt behöver vi en blender/kannmixer och gärna en kryddkvarn. Använd gärna hela kryddor och mal själv till pulver, detta gör att smaken blir starkare och kommer mer till sin rätt. Men glöm i så fall inte att sila kryddorna genom en finkornig sil efteråt så att inga stora kryddkorn finns med i blandningarna ni gör. Självklart går det bra att använda färdigmalda kryddor också.
Då vår gröt kommer ha mandelmjölk som bas inleder vi med att göra den. Mixa samman mandel och vatten i en blender. Sila av drycken genom en finkornig sig eller en silduk.
Mixa därefter samman mandelmjölk med kryddor, honung, ingefära, banan, rumstempererad kokosolja och hälften av chiafröna på högsta hastighet i ca 30 sekunder. Häll ned allt i en form eller en bunke och tillsätt resterande chiafrön och rör om. Ställ in i kylen och låt stå i 2 timmar.
Gröten är nu klar för att ätas. Tag fram 2 ruobusta glasburkar eller ett par djupa skålar och fördela gröten i dessa. Skär upp jordgubbar, melonbitar och häll över tillsammans med hampafrön och solroskärnor. Om du vill kan du dekorera med fina ätbara blommor på toppen.
Rätten går utmärkt att förbereda och göra kvällen innan frukosten nalkas.
Mandel innehåller essentiella fettsyror, järn, magnesium, kalium, zink, växtsteroler, protein, fibrer, B och E-vitamin.