Kocken tipsar Viktor Ingemarsson
Rawkex med äpple och pumpakärnor av Viktor Ingemarsson
“Jag har så länge jag kan minnas haft en passion för mat och smaker. Det går inte en dag utan att jag funderar på ett nytt recept jag vill ta fram eller klurar på att skapa en rätt som ingen annan gjort förut. Det här är min passion och nu vill jag dela den med dig”.
Rawkex med äpple och pumpakärnor
3 dl äppeljuice
3 dl linfrön
1 dl äppelkött från centrifugen
2 dl vatten
2 tsk salt
1/2 dl chiafrön
2,5 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 dl äppelcidervinäger
1 msk flingsalt
Det här receptet på enkelt rawfoodknäcke blir förhoppningsvis ett av dina favoritrecept. Jag gör det själv ofta för att ha till frukost eller mellanmål med ett gott pålägg. Du behöver ha en råsaftcentrifug för att ta tillvara fruktköttet från äpplet.
Har du en ugn som klarar låga temperaturer värmer du den till till 42 grader, i en hushållsugn använder du lägsta temperatur. Pressa äpple i en råsaftscentrifug. Häll juicen i en bunke och ta till vara på fruktköttet och lägg över på en separat tallrik. Blanda äppeljuicen med vatten och äppelcidervinäger och tillsätt därefter chiafrön, linfrön och himalayasalt. Ställ därefter in bunken i kylen i 3 timmar tills dess du har en grynig och kletig smet. Tillsätt då fruktkött, pumpakärnor och solroskärnor och rör om.
Täck en ugnsplåt med smörpapper eller en silikonmatta. Bred därefter ut smeten i ett ca 0,5 cm tjockt täcke över plåten och grädda i 6 timmar. Ta därefter ut knäcket och dela det i fyra lika stora delar och vänd på dem. Strö över flingsalt och sätt in i ugnen ytterligare 6 timmar.
Låt knäckebröden torka och svalna. Du kan nu njuta av dessa underbara Raw-kex. Lägg ett gott pålägg på och du är hemma.
Linfrö innehåller kalcium, zink, lignaner, magnesium, omega -3 och omega -6.