Kocken tipsar -Frida Ronge
Bowl med quinoa, zoodles, rödbetshummus & ägg av Frida Ronge
Vi borde anamma de nordiska baljväxterna. Kom ihåg det när du
köper bönor och linser nästa gång – det finns massor med goda nordiska baljväxter t.ex. Gotlandslins, gröna linser, Rättviksärt, gråärt, gulärt, höstärt, bondböna, lupin, ja listan kan göras lång. Förresten, visst är det något speciellt med att äta mat i en skål? Det blir en helt annan känsla i maten. Skålarna på den här bilden kommer från Ghana och en keramikverkstad i byn Nkawanda där The Hunger Project verkar. Visst är de fina!
The Hunger Project har tillsammans med toppkocken Frida Ronge tagit fram en kokbok som ska inspirera till att laga kreativ mat av det som finns nära och sådant som annars ofta slängs – Möjligheternas kokbok. Boken släpptes 29 september på FN:s nyinstiftade dag mot mat-svinn. Intäkterna går till arbetet mot hunger och fattigdom.
Recept – Bowl med quinoa, zoodles, rödbetshummus
4 portioner
Rödbetshummus, ca 2,5 dl
250 g svenska gula ärtor
1/2 dl rödbetsjuice
1 vitlöksklyfta
5 msk olivolja
3 msk vinäger eller
citronsaft
salt
Blötlägg ärtorna över natten och koka dem sedan enligt instruktionerna på
förpackningen, det brukar vara runt 40 minuter. Lyft bort eventuella skal
som flutit upp till ytan, med en hålslev. Skölj ärtorna under kallt vatten och
mixa dem med vitlök, rödbetsjuice, salt och olivolja. Smaka av med salt och
vinäger eller citron.
Och så resten av rätten
2 dl quinoa
1/4 strimlad rödkål
1 zucchini
(till zoodles-strimlor)
2 ägg
1 dl Gotlandslinser eller andra nordiska baljväxter
några sallads- eller mangoldblad
4 msk furikake
2 dl groddar
olivolja
1/2 citron
ev smaksättning: soja, ponzusoja, tahinidressing eller majonnäs
Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen. Skölj salladen oc
strimla rödkålen supertunt. Skär zucchinin i julienne (strimlor). Koka äggen
i 6–7 minuter och skölj dem i kallt vatten. Placera ingredienserna i en skål
och toppa med furikake och rödbetshummus. Ringla över olivolja och
citronsaft eller annan smaksättning.
RESTTIPS:
Lukta och smaka på
maten, istället för
att vara nitisk med
bäst-före-datumet.
Lita på dina sinnen.
Läs även https://mygatemagazine.se/frida-ronge-och-the-hunger-project-slapper-kokbok-mot-matsvinn/
Intäkterna går till arbetet mot fattigdom
Närmare 700 miljoner människor världen över lider av kronisk hunger. Utgångspunkten för The Hunger Projects arbete är att det är människorna som lever i hunger som själva har lösningarna och potentialen att driva sina samhällen mot en annan framtid. Bara de har rätt förutsättningar. Det är där The Hunger Project kommer in.
– Med den här boken vill vi både inspirera till spännande och hållbar mat samtidigt som vi vill öka kunskapen om hungersituationen i världen och hur vi alla kan vara med och göra framtiden bättre, säger Malin Flemström, vd på The Hunger Project Sverige.
Möjligheternas kokbok är ett samarbete mellan The Hunger Project Sverige, Frida Ronge och kommunikationsbyrån Södra tornet. Den lanseras 29 september och kommer att säljas i begränsad upplaga på bland annat Lagerhaus och i The Hunger Projects webbshop. Vinsten från försäljningen av boken går till The Hunger Projects fortsatta arbete mot hunger och fattigdom världen över.