Kocken tipsar - Frida Ronge
Nordisk risotto av Frida Ronge
Nordisk risotto med pecorino, gröna ärtor & ricotta. Det här är en tolkning av en risotto, med nordiska spannmål. Det går precis lika bra och är supergott. Det kan du alltid göra – byta ut ris, pasta och potatis mot emmer, kamut eller nakenhavre. Omväxling förhöjer.
The Hunger Project har tillsammans med toppkocken Frida Ronge tagit fram en kokbok som ska inspirera till att laga kreativ mat av det som finns nära och sådant som annars ofta slängs – Möjligheternas kokbok. Boken släpps 29 september på FN:s nyinstiftade dag mot mat-svinn. Intäkterna går till arbetet mot hunger och fattigdom. Nu har du möjlighet att laga tre av recepten från kokboken. Först ut en Nordisk risotto.
Recept – Nordisk Risotto
4 portioner
Spenat- och persiljepuré
65 g spenat
65 g persilja
ev olja
Koka upp spenat och persilja och låt koka ca 1 minut. Sila av vattnet. Lägg
spenaten och persiljan i en blender och mixa på full fart. Tillsätt lite vatten
och eventuellt lite olja för att binda ihop purén.
Och så resten av rätten
Koka emmer, kamut och/eller nakenhavre enligt instruktionerna på paketet,
men koka dem i grönsaksbuljong. Tillsätt ca 1 dl spenat- och persiljepuré i
kastrullen och rör om. Blanda i riven pecorino och smör och smaka av med
salt och citron. Avsluta med att lägga i de gröna ärtorna. Rör om i risotton
och toppa med ricotta. Garnera med ärtskott om du vill.
Nordisk risotto
3 dl kokt emmer, kamut
och/eller nakenhavre
4–5 dl grönsaksbuljong
100 g gröna ärtor
ca 100 g riven pecorino
20 g smör
ca 100 g ricotta
1/2 citron
ev ärtskott till
garnering
Läs även https://mygatemagazine.se/frida-ronge-och-the-hunger-project-slapper-kokbok-mot-matsvinn/
Intäkterna går till arbetet mot fattigdom
Närmare 700 miljoner människor världen över lider av kronisk hunger. Utgångspunkten för The Hunger Projects arbete är att det är människorna som lever i hunger som själva har lösningarna och potentialen att driva sina samhällen mot en annan framtid. Bara de har rätt förutsättningar. Det är där The Hunger Project kommer in.
– Med den här boken vill vi både inspirera till spännande och hållbar mat samtidigt som vi vill öka kunskapen om hungersituationen i världen och hur vi alla kan vara med och göra framtiden bättre, säger Malin Flemström, vd på The Hunger Project Sverige.
Möjligheternas kokbok är ett samarbete mellan The Hunger Project Sverige, Frida Ronge och kommunikationsbyrån Södra tornet. Den lanseras 29 september och kommer att säljas i begränsad upplaga på bland annat Lagerhaus och i The Hunger Projects webbshop. Vinsten från försäljningen av boken går till The Hunger Projects fortsatta arbete mot hunger och fattigdom världen över.