Kocken tipsar - Sandra Mastio
Rödvinsbrässerad högrev med örtbakade druvor komponerat Sandra Mastio med vintips
Sandra Mastio vann Sveriges Mästerkock 2015 och har tagit fram ett gäng italienska rätter som passar till vinserien Luigi di Grasso som speglar den populära vinregionen Piemonte. Här har Sandra lagat en riktigt lyxig rätt bestående av rödvinsbräserat högrev som serveras med örtbakade druvor och ett gott rosmarinsbröd.
Rödvinsbräserat högrev:
Ingredienser
800 hg högrev
50 g smör
1 dl mild olivolja
1 rejäl kvist rosmarin
5 klyftor vitlök
1 tsk salt
40 cl rött vin
Gör så här
Hetta upp smör och olivolja i en ugnsfast panna och lägg ner rosmarinen och vitlöksklyftorna som du krossat lätt.
Dela högreven i 4 stadiga bitar och gnid in dem med salt. Lägg ner i pannan och låt alla sidor brynas rejält men inte brännas
När alla sidor av köttet är mörkt karamelliserade och brynta häller du ner vinet och låter det få ett uppkok. Skrapa lite i botten så alla smaker lossnar och kokar ihop.
Sätt på ett lock och ställ in pannan i ugnen på 110 grader tills köttet fullständigt kapitulerar under minsta tryck. Det ska falla sönder och vara mört. Det tar ca 4-5 timmar. Vänd köttet en gång under tillagningen
Örtbakade druvor:
Ingredienser
2 dl röda ekologiska vindruvor
1 kvist rosmarin
1 dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rostade hasselnötter utan skal
1 dl fint skivad selleri
1 dl krasse
ett par blad vacker rosesallad
salt och peppar
Gör så här
Lägg vindruvorna i en form och häll över olja, vinäger och lite rosmarin, en tsk salt. Rör om lite och sätt in även denna form i ugnen och låt den stå bredvid köttet under de sista 2 timmarnas tillagning.
Vid servering lägger du några salladsblad i en djup tallrik, lägger på en av bitarna mört högrev och druvor. Skeda över skyn från såsen och toppa med hasselnötter, selleri och krasse. Servera med nybakat bröd.
Rosmarinbröd:
Ingredienser
1 degboll enligt pizzadegsreceptet nedan
2 msk olivolja
1 msk färsk rosmarin
1 tsk salt
Gör så här
Ta en pizzadegsboll och tryck ut den med fingertopparna så den blir alldeles bucklig och ca 1 cm tjock.
Ringla över olivolja, strö på hackad rosmarin och salt
Grädda på het plåt i 250 gradig ugn i ca 10 min, tills krispigt och gyllene på ytan och seg i mitten.
Vintips till rödvinsbräserad högrev:
Luigi di Grasso Barolo
259,00 kr
Till högreven serverar vi denna underbara barolo. Vinet har en nyanserad doft med fina nyanser av bland annat torkade körsbär, rosor, röd nejlika och lakrits. Smaken är intensiv med stadiga tanniner och bra smaklängd. Smaken är kraftfull och nyanserad med inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor.
Anora bröd högrev kocken tipsar Luigi di Grasso Piemonte Barbera middagstipset Mygate Magazine recept Sandra Mastio vin vintips