Kocken tipsar - Madeleine Landley
GRILLAD TORSKRYGG MED TRYFFLAD PALSTERNACKSPURÉ, FRUKTSALSA OCH ÖRTSMÖR
INGREDIENSER
Tryfflad palsternackspuré
600 g palsternacka
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 tsk tryffelolja
1 tsk äppelcidervinäger
Salt, svartpeppar
Fruktsalsa
1 grönt päron
1 persika
75 g fänkål
1/2 citron
1/2 nätmelon (ca 250g)
Örtsmör med mandel
25g mandlar (ca 1 dl)
1 dl färska, hackade örter (ex libbsticka, persilja, gräslök och dill)
100g smör
1/2 citron
Grillad torskrygg
4 styckfrysta torskryggsfiléer
Svartpeppar, vitlökspulver
Övrigt
2 lime
GÖR SÅ HÄR
Skala palsternackan och skär till mindre bitar. Ha ner i en kastrull tillsammans med grädde och vatten. Låt det koka tills grädden reducerats ner och palsternackan blivit mjuk. Rör om då och då så det inte bränner fast. Lyft av kastrullen och kör allt till en slät puré. Smaka av med tryffelolja, äppelcidervinäger och kryddor.
Hacka päron och persika. Finstrimla den vita delen på fänkålen. Blanda allt i en kastrull tillsammans med citronsaft. Hetta upp hastigt i kastrullen under en minut. Låt svalna och blanda med melonen.
Hacka mandel i en mixer tillsammans med örter. Ha ner smöret på slutet, samt skalet från en halv citron. Mixa så allt blandas. Ta ur smöret ur mixern med en slickepott och forma till en korv på plastfolie. Rulla ihop folien och rulla till en jämn rulle. Lägg i frysen cirka 15 minuter. Skiva upp vid servering.
Grilla torskryggen på låg temperatur på ett grillnät. Krydda på båda sidor under grillningen. Grilla halverad lime samtidigt och servera till fisken. Dekorera med en dillkvist.
Vintips:
Kock: Madeleine Landley
Blogg: ”Landleys kök”