Kocken tipsar - Ida Bauhn
Clafoutis med inkokta rödbetor och getostkräm komponerat Ida Bauhn
Stjärnkocken Ida Bauhn hyllar Bollinger Rosé i Lily Bollinger Awards officiella finalmeny. Den 20 september gick finalen av Lily Bollinger Award 2021 av stapeln och Frida Winters utseddes till Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Inför finalen fick Ida Bauhn från Kocklandslaget i uppdrag att ta fram en exklusiv meny där samtliga rätter skulle passa utmärkt ihop med Bollinger Rosé.
Till 4 personer
Inkokta rödbetor
2 rödbetor
7 dl vatten
1 tsk fänkålsfrö
5 svartpepparkorn
½ dl rödvinsvinäger
2 tsk salt
2 msk råsocker
Clafoutis
50 g brynt smör
85 g vetemjöl
85 g mandelmjöl
3 ägg
130 g socker
300g mjölk
Hibiskus och surdegsflarn
100 g surdeg
Torkad hibiskus (eller torkade tranbär)
Getostkräm
250 g getost
250 g grädde
3 g salt
1 tsk olivolja
Vid servering
1 rabarberstjälk
4 tsk rostat bovete
Inkokta rödbetor: Värm upp alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda svagt medan du skalar betorna. Låt sedan betorna koka i lagen tills de är mjuka, ca 30 min. Låt dem svalna i lagen och skär dem sedan i små tärningar.
Clafoutis: Värm mjölk och smör till 37 grader. Blanda vetemjöl, mandelmjöl och socker. Vispa äggen poröst. Rör sedan ner mjölk och smör med de torra ingredienserna och vänd ner äggen. Fyll i ugnsfast form ca 25-30 cm i diameter och sprid ut de inkokta betorna (spara några betor till servering). Grädda på 160 grader ca 25-30 min.
Surdegsflarn: Mixa den torkade hibiskusen till ett fint pulver. Bred ut ett tunt lager av surdeg på en plåt med smörpapper. Pudra ett tunt lager med hibiskuspulver över surdegsarket. Baka på 150 grader ca 7-10min. Låt svalna och bryt i mindre bitar till servering.
Getostkräm: Blanda alla ingredienser och smält i en kastrull. Sila och kyl ner. Vispa upp ostmassan så att den går ihop och blir fluffig.
Servering: Skala rabarbern om det behövs och skär sedan i tunna bitar. Skär clafoutin i portionsbitar, toppa med rabarbern. Ta en stor sked av getostkrämen och toppa den med surdegsflarn samt rostat bovete. Addera några betor, toppa dem med surdegsflarn.
Bollinger Rosé finns i utvalda butiker och för beställning på Systembolaget med nr 7755 och kostar 659 kr.