
Nyårsmat
Så fixar du lyxig och franskinspirerad nyårsmat med Bonvalet

Nyårsafton närmar sig med stormsteg. Champagnehuset Bonvalet har tagit fram ett lite annorlunda inspel till nyårsmenyn, med både svenska och franska inslag som oundvikligen kommer att göra succé under timmarna fram till tolvslaget. Sött, salt och friterat möter Bonvalets startuppställning av åtråvärda bubblor – utan att kräva för mycket varken av din tid eller plånbok.

Smörstekt lussekatt med löjrom + Brut Suprême
Det här är ett uppiggande sätt att skaka liv i den annars rätt uttjatade löjromstoasten och kommer garanterat imponera på dina middagsgäster.
Så här gör du:
Skiva upp lussebullar som blivit över efter julen på mitten.
Smörstek sedan den skurna sidan.
Bygg på anrättningen likt en traditionell löjromstoast med smetana, finhackad rödlök och dill.
Servera med ett glas Bonvalet Brut Suprême.
Söta saffranssmaker från lussebullen möter löjrommens sälta och gifter sig på ett oväntat sätt med Brut Suprêmes syra och silkeslena rondör. Kanske är det denna otroliga förrätt som kommer att ta lussebullen till Frankrike?

Pommes Gruyère + Blanc Suprême Cheesy fries på nyår?
Självklart! Det finns någonting både spännande och dekadent när snabbmat möter Champagne, och det blir inte mer härligt dekadent än så här. Den delikata sammansättningen som mestadels består av chardonnaydruvor i Blanc Suprême piggar upp och ger en fräsch touch i kombination med de tyngre smakerna i Gruyèreosten och det mastiga från pompan.
Så här gör du:
Börja med att fritera dina pommes för att sedan jämt fördela i ett tråg eller ett ugnståligt uppläggningsfat.
Riv sedan rikligt med Gruyèreost över pompan, snåla inte!
Ställ in tråget i ugnen på full blås i några minuter för att smälta osten.
Toppa med finhackad gräslök innan servering – voilà!

Apelsin/Chokladcrêpes + Rosé Suprême Något sött tänker du?
Pannkakor och rosa skumpa tänker vi! De flesta av oss kanske förknippar roséchampagne med sommar. Men fråga oss om det betyder att vi avstår roséchampagne bara för att det är nyår, och du möts av ett vänligt men bestämt skratt. Crêpe på högtider är något fransmännen sällan utelämnar, så varför inte ta tillfället i akt och inte endast sno med oss drycken från fransoserna på nyår?
Så här gör du:
Börja med att göra din crepesmet:
(för 4 personer) 2 ägg 4 dl 1,5 dl kikärtsmjöl 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt
Stek crêpen på medelhögvärme i smör.
Riv valfri choklad (det är nyår, gå lös!) i crêpen och rulla ihop.
Garneras med apelsincest, apelsinskivor, honung och såklart en nykorkad flaska av Bonvalets rosébubblor.
Läs mer om topprankade uppstickaren Champagne Bonvalet HÄR
