• REDAKTIONSBLOGGEN
  • Mat/Dryck
  • Resor
  • Hem
  • Kontakta oss
Mygate Magazine
  • HEM
  • NYHETER
  • REDAKTIONSBLOGGEN
  • MAT/DRYCK
    • KOCKEN TIPSAR
      • JIMMI ERIKSSON
      • CHRISTIAN HELLBERG
      • JESSICA FREJ
      • PERNILLA WAHLGREN
      • MATTIAS LARSSON
      • FILIP FASTEN
    • RECEPT
    • FREDRIK JONSSON MAT & DRYCK
    • JULBAK & JULMAT
    • MATPATRULLEN
    • MAJS KELLER – MATINSPIRATÖR
    • DRINKTIPSET
    • PETER BEDOIRE – MAT & DRYCK
  • NÖJE/LIVSSTIL
  • RESOR
    • RESEREPORTAGE & RESTIPS
  • TIPSA REDAKTIONEN
  • KONTAKTA OSS
  • Bloggare på Mygate Magazine

TERIYAKI- OCH SESAMGLASERAD LAX

3 månader sedan mygatemagazine Artiklar, Kocken tipsar, Mat/Dryck, Middagstipset, Mygate Magazine, Nyheter, Recept
Dela:
Foto: Emil Jespersen

Här kommer ett recept på en enkel och helt fantastisk rätt av Catarina König som vann Sveriges Mästerkock 2016. Ugnsbakad Salmalax glaserad med teriyakisås och rostade sesamfrön som du serverar med en fräsch nudelsallad med smak av lime, chili, ingefära och sesam. Till det, en het chilimajonnäs. Smaklig måltid!

INGREDIENSER

2 Salmalaxar à ca 400 g
1 msk teriyaki och sesamolja
2 msk sesamfrön, rostade
100 g glasnudlar
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt, finhackad
2-3 salladslökar, finstrimlade
1 vitlöksklyfta, pressad (1 stor eller 2 mindre)
1/2-1 msk, färsk ingefära, riven
1 lime, pressad
1/2 msk sesamolja
1 kruka koriander
Salt efter smak

Chilimajonnäs:
2 äggulor
1-2 tsk japansk soja
1 nypa salt
2 dl rapsolja
2-3 msk sriracha sauce (smaka av till den styrka du önskar)
1/2-1 lime, pressad

GÖR SÅ HÄR

Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av och klipp nudlarna ett par gånger så de inte blir så långa (lättare att blanda salladen sedan om man klipper).

Finhacka chili och salladslök. Fräs i olivolja på medelhög värme i ca 2 min och pressa sedan ner vitlöken. Rör samman.

Blanda ner de klippta glasnudlarna i lök- och chili-fräset och tillsätt hackad koriander, pressad lime, riven färsk ingefära och sesamolja. Smaka av med salt.

Rosta sesamfröna i en torr panna på medelhög värme tills de blir gyllene (inte brända).

Lägg laxen på en plåt och pensla med teriyaki och sesamsåsen. Toppa med rostade sesamfrön. Sätt in laxen i ugnen på 125-140 grader tills laxen når en temperatur på 49 grader i kärnan.

Värm upp nudelsalladen på plattan precis innan servering och servera till den varma, ugnsbakade Salmalaxen.

Chilimajonnäs:
Separera äggulorna från vitan och lägg gulorna i en skål. Vispa samman kraftigt med soja och salt. Droppa i oljan successivt tills den blir tjock (OBS! droppa i). När konsistensen känns tjock, lite tjockare än vanligt, blanda samman med sriracha sauce och pressad lime. Smaka eventuellt av med mer salt och soja.
 

Kommentarer

Catarina König Chilimajonnäs kocken tipsar lax Mat middagstipset Mygate Magazine mygatemagazinematochdryck Sundqvist Sveriges Mästerkock Sveriges Mästerkock 16

Tidigare Inlägg

Sunny Side Bibimbap av Jennie Walldén

Nästa Inlägg

Här är årets deltagare i Hela Sverige bakar 2019

mygatemagazine

Det världsberömda franska designhuset...

4 år sedan

Tre nya Sommarsmaker från...

3 år sedan

Tap room Kungsholmen vinnare...

3 år sedan

Lovely Dinner Hemma hos...

3 år sedan






Ladda mer...Följ oss på instagram

Annons


Annons

Idag lanseras Raats Dolomite...

2 dagar sedan

SO/ öppnar lyxhotell i...

3 dagar sedan

LAMMPIZZA MED CHEDDAROST OCH...

3 dagar sedan

SO/ öppnar lyxhotell i Havanna – presenterar ny nivå av lyx i staden

3 dagar sedan
Lagom till Havannas 500-årsjubileum gör Accor en storstilad premiär i den kubanska huvudstaden. Lyxhotellet SO/ Paseo del Prado La Habana slår upp portarna i ett av stadens mest ikoniska kvarter och blir därmed varumärkets första hotell på de amerikanska kontinenterna....

Norges bästa (och godaste)...

4 dagar sedan

Övernatta i ett pepparkakshus, smaka norsk julmat och botanisera på...

Puerto Rico – hjärtat av Karibien...

1 vecka sedan

Förutom vackra stränder och azurblått vatten, erbjuder Puerto Rico en...

Glamourös camping – en...

1 vecka sedan

Lyxiga resor behöver inte innebära femstjärniga hotell. Istället kan man...

Senaste inlägg

  • Idag lanseras Raats Dolomite 2017
  • SO/ öppnar lyxhotell i Havanna – presenterar ny nivå av lyx i staden
  • LAMMPIZZA MED CHEDDAROST OCH PICKLAD LÖK AV CHRISTIAN HELLBERG
  • Bästa kockarna i Sverige – om kockarna själva får rösta
  • Norges bästa (och godaste) julupplevelser

Mygate Magazine

Presskontakt:
Nathalie Bergström: 073-316 00 37
Mygate Magazine c/o Bergström PR Torstenssonsgatan 4
114 56 Stockholm

Sociala Medier

Copyright (c) 2019. Mygate Magazine.
Producerad av Bergström Public Relations