• REDAKTIONSBLOGGEN
  • Mat/Dryck
  • Resor
  • Hem
  • Kontakta oss
Mygate Magazine
  • HEM
  • NYHETER
  • REDAKTIONSBLOGGEN
  • MAT/DRYCK
    • KOCKEN TIPSAR
      • JIMMI ERIKSSON
      • CHRISTIAN HELLBERG
      • JESSICA FREJ
      • PERNILLA WAHLGREN
      • MATTIAS LARSSON
      • FILIP FASTEN
    • RECEPT
    • FREDRIK JONSSON MAT & DRYCK
    • JULBAK & JULMAT
    • MATPATRULLEN
    • MAJS KELLER – MATINSPIRATÖR
    • DRINKTIPSET
    • PETER BEDOIRE – MAT & DRYCK
  • NÖJE/LIVSSTIL
  • RESOR
    • RESEREPORTAGE & RESTIPS
  • TIPSA REDAKTIONEN
  • KONTAKTA OSS
  • Bloggare på Mygate Magazine

Mat & Dryck

Sotad laxmaki med avokado och chilimajonnäs av Frida Ronge

1 månad sedan mygatemagazine Artiklar, Kocken tipsar, Mat/Dryck, Middagstipset, Mygate Magazine, Nyheter, Recept
Dela:
Sotad-laxmaki-med-avokado-och-picklad-morot_large

Fotograf: David Back

Ingredienser

4 portioner

200 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
1 st  avokado
1 knippe  gräslök
Örter för garnityr, som t,ex, vattenkrasse, ärtskott, shiso, röd mangold etc, 
3 st  morot
4 ark  noritång
50 g  wasabi
50 g gari 
Sushiris 
5 dl  sushiris
3,5 dl  vatten
3 dl färdig sushi su 
Sushi su 
2,5 tsk  salt
   citronsaft
1,5 dl  socker
2 dl  risvinäger
Ev, 6 cm kombualg (finns i asiatiska butiker och ger riset extra karaktär men är inget måste) 
Yuzu- och grön chilimajonnäs 
1 st  äggula
1 dl  matolja
1 msk yuzu saft (hittar men inte yuzu saft kan man ersätta det med lika delar citron, lime och grapefrukt juice) 
1 st  chili, grön
   salt

Sojasås

1 dl  sojasås, japansk
0,75 dl  vatten
0,5 dl  citronsaft
Ev, Bonitoflakes (torkade fisk-flakes som ger sojan extra karaktär men är inget måste)

Såhär lagar du receptet:

Börja med att skala och skära morötterna i stavar och marinera dem i lite av din sushi su i ca 3 timmar.

Sota laxbuken i en torr et stekpanna. Skär avokadon i 4 delar och dela varje fjärdedel i 3 klyftor, totalt 12 skivor.

Placera ut noriarket på en bambumatta och lägg på ca 1,5 dl kokt marinerad sushiris. Lämna ca 6 cm från den övre kanten på noriarket. Därefter drar du ut ett litet streck med wasabi på riset och placerar ut lite av den sotade laxbuken, 2 st avokado stavar, morot och gräslök i mitten på riset. Ta hjälp av mattan och rulla ihop din maki från ena sidan till andra sidan till en rund ”rulle”. Skär upp den i bitar om ca 1 cm per bit. Man skall få ut 12 bitar på 1 makirulle. Spritsa på en liten klick chilimajonäs på varje sushibit och granera med någon ört som du gillar. Servera med soja, gari å wasabi.

Gör sushiriset så här:

Börja med att skölja riset noggrant. Använd rinnande kallt vatten och gå igenom riset varsamt med dina händer i ca 10 minuter. Detta för att skölja bort smuts, damm och en del av stärkelsen. Låt sedan riset stå i kallt vatten i ca 1 timme för att svälla. Detta gör att du behöver mindre vatten när du skall koka riset. Häll sedan riset i en sil så vätskan rinner bort.Lägg riset i en riskokare eller kastrull. I riskokare: häll på 3-4 dl kallt vatten (ca 3 mm vatten över riset) och sätt på riskokaren. I kastrull: koka upp riset med lock och sänk sedan värmen. Låt riset sjuda under lock i 18-20 minuter.Låt riset stå i ångan i ca 15 min till.

När riset är klart, häll det i en vid bunke och smaksätt med sushivinägern, sushi su. Blanda försiktigt med plastspade eller slickepott i skärande rörelser, svalna av riset till det blir ljummet.Nu är riset klart för användning.

Sushi su:

Blanda risvinsvinäger, socker, salt och citronsaft samt ev. kombualg. Värm Sushi su försiktigt på spisen utan att koka men så att salt och socker löser sig. Låt denna svalna av.

Yuzu- och grön chili majonäs:

Häll matoljan i en tunn stråle och vispa ihop med äggulan tills allt tjocknar och sätter ihop sig som en majonnäs. Tillsätt citrussaft och smaka av med salt. Finhacka den gröna chilin och smaksätt majonnäsen efter smak. Tänk på att det kan dröja ett tag innan all styrka i chilin släpper. Häll majonnäsen i en spritspåse, går också bra att använda en tesked för att placera ut majonnäsen på sushin.

Receptet är skapat av kocken Frida Ringe.

Kommentarer

Chilimajonnäs David Back Frida Ronge kock lax laxmaki Mat mat & dryck middagstipset Mygat Magazine Norsk Fisk Norsk Laxfilé picklad morot recept Restaurang Vrå i Göteborg Rising Star av White Guide 2013 Sotad laxmaki Sushi

Tidigare Inlägg

Res med ett syfte – åk på Vac-aid

Nästa Inlägg

Puerto Rico – en matkultur för alla

mygatemagazine

Här är årets deltagare...

3 månader sedan

Nytt årgångssläpp av Louis...

11 månader sedan

MEMBERS X HAIDAR JUMA

4 månader sedan

Julklappsfavoriter – Julklappstips 14...

3 år sedan






Ladda mer...Följ oss på instagram

Annons


Annons

Idag lanseras Raats Dolomite...

16 timmar sedan

SO/ öppnar lyxhotell i...

2 dagar sedan

LAMMPIZZA MED CHEDDAROST OCH...

2 dagar sedan

SO/ öppnar lyxhotell i Havanna – presenterar ny nivå av lyx i staden

2 dagar sedan
Lagom till Havannas 500-årsjubileum gör Accor en storstilad premiär i den kubanska huvudstaden. Lyxhotellet SO/ Paseo del Prado La Habana slår upp portarna i ett av stadens mest ikoniska kvarter och blir därmed varumärkets första hotell på de amerikanska kontinenterna....

Norges bästa (och godaste)...

3 dagar sedan

Övernatta i ett pepparkakshus, smaka norsk julmat och botanisera på...

Puerto Rico – hjärtat av Karibien...

7 dagar sedan

Förutom vackra stränder och azurblått vatten, erbjuder Puerto Rico en...

Glamourös camping – en...

1 vecka sedan

Lyxiga resor behöver inte innebära femstjärniga hotell. Istället kan man...

Senaste inlägg

  • Idag lanseras Raats Dolomite 2017
  • SO/ öppnar lyxhotell i Havanna – presenterar ny nivå av lyx i staden
  • LAMMPIZZA MED CHEDDAROST OCH PICKLAD LÖK AV CHRISTIAN HELLBERG
  • Bästa kockarna i Sverige – om kockarna själva får rösta
  • Norges bästa (och godaste) julupplevelser

Mygate Magazine

Presskontakt:
Nathalie Bergström: 073-316 00 37
Mygate Magazine c/o Bergström PR Torstenssonsgatan 4
114 56 Stockholm

Sociala Medier

Copyright (c) 2019. Mygate Magazine.
Producerad av Bergström Public Relations