Kocken tipsar - Zeina Mourtada
Zeinas Powerbowl med Quorn Bitar
Här kommer recept på en god och näringsspäckad Powerbowl med Quorn Bitar som ger kroppen bränsle för tuff träning och återhämtning – och är praktisk då den kan förberedas och håller i kylen några dagar.
Receptet är framtaget av fantastiska Zeina Mourtada som också lagade den live i en cookalong tidigare tillsammans med elitsimmerskan Michelle Coleman.
– För mig är mat bränsle för kroppen, en förutsättning för att jag ska kunna prestera på topp. Jag gillar matlagning och att äta vegetariskt har bara varit positivt för mig. Den största utmaningen för mig är tiden, att hinna med matlagning mellan alla träningspass; då är det bra med lättlagade alternativ som Quorn, säger Michelle Coleman.
4 portioner
300 g bön- eller linspasta
300 g Quorn Bitar
Marinad shawarma:
1 msk turkisk yoghurt
1 msk ketchup
1 msk kallpressad rapsolja
1 vitlöksklyfta
2 tsk vitvinsvinäger
Salt & peppar
2 tsk shawarmakrydda*
Hummus:
3 st kokta rödbetor (färdigkokta fungerar)
1 frp kokta kikärtor (á ca 400 g)
1 vitlöksklyfta
1 citron
3 msk tahini (sesampasta, gärna den ljusa)
Salt
Kålsallad:
Ca 150 g rödkål
Ca 100 g grönkål
0,5 citron
2 msk kallpressad rapsolja
Salt
Grönsaker:
100 g körsbärstomater
0,5 gurka
1 röd paprikaShawarma: Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll över Quorn Bitar. Blanda väl och
låt marinera medan du förbereder övrigt.
Hummus: Kör tahini, citron, vitlök och salt i en matberedare. Mixa noga och vänd sedan i kikärtor
och rödbetor. Mixa ordentligt, runt 4-5 minuter. Smaka av med salt och späd eventuellt med vatten
om den känns för tjock.
Kålsallad: Strimla kål och hacka grönkål. Lägg i en skål. Pressa citron över, tillsätt rapsolja och
salt. Massera salladen med händerna tills den blir mjuk.
Pasta: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, sila av.
Grönsaker: Hacka grönsakerna.
Quorn: Stek shawarmamarinerade Quorn Bitar.
Lägg pasta i en djup skål och tillsätt grönsakerna. Toppa med shawarmamarinerade Quorn Bitar,
kålsallad, rödbetshummus och lite rapsolja. Hugg in.
*Hittar du inte shawarmakrydda i butiken? Inga problem, du blandar: 1 msk malen spiskummin, 1 msk
korianderpulver, 1 msk vitlökspulver, 1 tsk kardemumma, 1/2 msk paprikapulver, 1 tsk gurkmeja, 1/2
tsk malda kryddnejlikor, 1/2 tsk mald cayennepeppar, 1 tsk mald svartpeppar och 1/2 tsk mald kanel.
Den här rätten har ett klimatavtryck på 0,5 kg CO2e/portion.