Middagstipset!
Yoghurtmarinerad kyckling med smak av Östra Medelhavet
Den här kycklingrätten blir bäst efter att ha legat länge i den goda marinaden tillsammans med grekisk yoghurt, citron, vitlök och kryddor. Därefter grillas eller steks den tills gyllenbrun. Garnera med granatäppelkärnor och serveras till persiskt saffransris.
Ingredienser:
900g kycklinglårfilé
2 dl Grekisk yoghurt
2 msk olivolja
2 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1-2 tsk spiskummin
1-2 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk chilipulver eller chiliflakes
Zest från en citron och 2 msk av saften
1 msk honung
4-5 vitlöksklyftor
1 stor rödlök skuren i klyftor
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda yoghurt, tillsammans med olivolja, grovt hackad vitlök, lök i bitar och alla kryddorna i en bunke. Skär även bort överflödigt skinn och vänd sedan ner bitarna i marinaden. Täck och ställ i kylskåp minst åtta timmar eller över natten. Värm ugnen till 225°. Ta upp kycklingen och låt marinaden rinna av något. Lägg upp på galler eller ungfastform och grilla i ca.20 minuter tills gyllenbrun och genomstekt. Du kan även fräsa upp kycklingen på medelstark värme innan du lägger in i ugnen så att den får en fin färg. Salta och peppra efter tycke och smak.
Foto: Larsa