Sofia Henriksson - vinnare av Sveriges Mästerkock 2020
Veganska svampdumplingar med smakrik svampbuljong och pak choy
För att en vegansk rätt ska få en sådär riktigt kraftig smak – som man
annars bara får från kött – är svamp alltid hemligheten för mig. De här
dumplingarna har allt och lite till: en riktig smakexplosion till förrätt.
Och du kommer att önska att du gjort en stor varmrätt av dem istället,
så goda som de är.
Foto: Frida Wismar
FÖRRÄTT
4 PORTIONER
1 TIMME 15 MINUTER
BULJONG
100 g skogschampinjoner
100 g shiitakesvamp
1 schalottenlök
matolja att steka i
1 röd chili
2 cm ingefära
2 liter vatten
1 dl torkad karljohanssvamp
1 dl japansk soja
1 dl mirin
2 tsk sesamolja
salt
pressad citron
DUMPLINGAR
200 g skogschampinjoner
200 g shiitakesvamp
2 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
4 msk japansk soja
3 dl mirin
2 salladslökar
1 röd chili
2 dl finstrimlad spetskål
1 tsk pressad citron
2 tsk sesamolja
salt
gyozablad
2 stora kålblad att ånga på
GARNERING
1 röd chili
2 msk risvinäger
1 tsk strösocker
2 pak choy
1 salladslök
½ dl sesamfrön
några droppar sesamolja
1 dl finhackad mynta
1 ½ dl koriander
Gör så här:
- Buljong: Hacka den färska svampen
och schalottenlöken grovt. Häll matoljan
i en kastrull och sätt på medelvärme.
Stek svamp och lök cirka 10
minuter. Hacka under tiden chili och
ingefära i större bitar och lägg ner i
kastrullen. Fyll på med vatten och den
torkade svampen. Koka ihop tills nästan
hälften av vätskan är borta, det
tar 20–30 minuter. Tillsätt soja, mirin
och sesamolja. Smaka av med salt.
Koka ihop cirka 15 minuter till. Smaka
av med soja, citron, mirin och salt. - Dumplingar: Finhacka svampen och
stek i torr stekpanna på medelvärme
i cirka 20 minuter. Riv ner ingefäran
och pressa ner vitlöksklyftorna i
svampblandningen. Häll hälften av
sojan i pannan och rör om. Tillsätt
även hälften av mirinen.
Skiva salladslöken och finhacka
chilin. Lägg lök, chili och kål i en skål.
Blanda ner svampmixen i skålen och
tillsätt resten av sojan och mirinen.
Smaka av med citron, sesamolja och
salt. - Lägg ett gyozablad på en skärbräda
och lägg cirka en matsked fyllning i
mitten av bladet. Doppa ett finger i
vatten och dra längs kanten av bladet
och vik ihop till en dumpling. Fortsätt
på samma sätt tills all fyllning är slut.
Lägg dumplingarna på ett kålblad i
en bambuångare. Det brukar bli så
pass många dumplingar att man kan
fylla två våningar. Ställ ångaren över
svampbuljongen och ånga under lock
tills de är klara, cirka 10 minuter. - Garnering: Skiva chilin och lägg i
en skål med vinäger och socker. Låt
dra. Dela pak choyen i fyra delar och
ånga i ångaren cirka 5 minuter tills de
är lite lätt mjuka. Skiva salladslöken.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna
under omrörning tills de fått fin färg
och doftar gott. - Servering: Fyll fyra djupa skålar med
buljong och lägg ner några dumplingar
och en pak choy i varje. Toppa med
sesamfrön, salladslök, chili, sesamolja
och örter.
Sofia Henriksson blev vinnare av Mästerkock 2020 och är just nu aktuell med nya kokboken Always hungry.
– I den här boken har jag försökt samla de lärdomar som jag har fått med mig. Bland annat att det är så mycket roligare att laga mat tillsammans med andra. När jag träffar vänner och bjuder på middag står jag helst i köket med ett glas vin, lite bra musik och lagar maten tillsammans! Det är så jag har lärt mig att laga mat. Maten blir så mycket godare när man har hjälpts åt. Så gör middagen till mer än bara mat: förvandla det till en helkväll och lek med maten! Följ med på resa – se det som en möjlighet att lära känna nya matkulturer och nya människor över kastrullerna och i matoset.
Sofia Henriksson – vinnare av Sveries Mästerkock 2020