Västerbottensostpaj med brynt smörkräm
Västerbottensostpaj® med brynt smörkräm
Variera din Västerbottensostpaj med brynt smörkräm och purjolök. Laga och njut!
Ingredienser
Detta recept innehåller:
300 g Västerbottensost® Riven
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 nypa svartpeppar
1/3 purjolök
Brynt smörkräm:
50 g smör
3 dl crème fraiche
salt
GÖR SÅ HÄR
40 MIN
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Nagga i botten och baka i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Vispa ägg och grädde. Tillsätt den riven Västerbottensosten, salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet.
Skär purjolöken i avlånga, mindre bitar och lägg på toppen. Grädda i ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.
Lägg smöret i en kastrull och smält på hög värme.
Fortsätt värma smöret under omrörning tills det är brynt, var noga så det inte blir bränt. Ta av från värme och häll över i en skål och låt svalna.
Blanda det svalnade smöret med crème fraiche till en jämn kräm. Smaka av med salt.