Kocken tipsar - Louise Johansson
UGNSBAKAD LAX MED FÄNKÅLSSLAW
Ugnsbakad lax är en riktig middagsklassiker! Gör som Louise Johansson, Zassenhaus ambassadör och finalist i Årets Kock 2019, och krydda med grovmalen rosépeppar. Det ger rätten både god smak och en härligt “crunchig” textur.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Lax
600 g lax, hel bit
1 msk rosépepparkorn
½ dl olivolja
Salt
Fänkålsslaw
1 fänkål
1 rödlök, strimlad
1 dl kryddkrasse
2 dl crème fraiche
1 lime, saft och rivet skal
1 tsk honung
Salt
Till servering
Nykokt potatis
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 150 grader, varmluftseffekt. Fyll din Zassenhauskvarn med rosépeppar och ställ in malverket på grov kornstorlek (steg 6).
Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med rosépeppar och salt och ringla över olivolja. Ugnsbaka ca 12 minuter, tills laxen har en innertemperatur på 48 grader.
Strimla fänkål och lök i tunna skivor. Använd gärna en mandolin. Blanda grönsakerna med kryddkrasse, crème fraiche, lime och honung. Smaka av med salt.
Servera laxen med coleslaw och nykokt potatis.
KRYDDA RÄTT!
Du kan enkelt ställa in önskad kornstorlek genom att skruva på ett vred i botten på din Zassenhauskvarn. Till den här rätten väljer Louise kvarnens grövsta inställning. Steg 6 passar utmärkt vid tillfällen då du vill att kryddan ska sticka ut. Det är till exempel det självklara valet till pepparbiff. LÄS MER